Svédország nem fizeti ki a Pfizert, mert nem tudják kiszedni a fiolából az összes anyagot

Svédország nem fizeti ki a Pfizert, mert nem tudják kiszedni a fiolából az összes anyagot

Svédország nem fizet a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagáért addig, amíg nem tisztázódik, hogy egy fiola pontosan hány adag vakcinát tartalmaz - jelentette kedden a Dagens Nyheter svéd napilap.

A Pfizer gyógyszercég úgy számlázott, mintha egy fiola hat dózist tartalmazna a koronavírus elleni oltóanyagból, holott az előzetes megállapodás szerint egy ampullában öt adag vakcinát küldenek.

Svédország azt szeretné, ha az Európai Bizottság és a Pfizer világosan megegyezne arról, hogy egy ampulla pontosan hány adag vakcinát tartalmaz, és amíg ez nem tisztázódik, a svéd hatóságok felfüggesztik a gyártónak járó kifizetéseket - mondta el Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője.

A Pfizer svédországi részlegének szóvivője megerősítette, hogy hatadagnyi oltóanyag árát számolták fel ampullánként. "Jóváhagyták azt, hogy egy fiola hat oltásra elegendő oltóanyagot tartalmaz, ezért azóta ezt a számot használjuk (a számlázáshoz)" - mondta el Ulrika Goossens.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január elején tett közzé állásfoglalást arról, hogy a Pfizer és a BioNTech által kiszállított egy ampulla öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé.

Ahhoz, hogy egy fiolából hat adagot ki lehessen nyerni, speciális fecskendő szükséges. Richard Bergstrom, a svéd oltókampány irányítója szerint emiatt ez a helyzet elfogadhatatlan, hiszen ha egy ország technikailag csak úgy tudja megoldani, hogy öt dózist tud felhasználni egy ampullából, akkor ugyanazért az árért kevesebb adag oltóanyaghoz jutott - írta a svéd napilap.