A kormány online konzultációt indít a nyitásról február közepén

A kormány online konzultációt indít a nyitásról február közepén

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök, ahol arról beszélt, hogy a gazdaságvédelmi akciótervet lezárták, amely véleménye szerint a sikeres védekezésről szólt elsősorban.

"Nagy reményekkel vágtunk neki a 2020-as évnek, ugyanis olyan adatokkal rendelkeztünk, amely nagyszerű eredményekhez vezetett volna minket"

- mondta, hozzátéve: beütött a járvány, amely a védekezés korszakát hozta az ország számára, ugyanakkor ez a válság "nem kényszerítette térdre a gazdaságot", de jelentős mértékű problémákat okozott.

A miniszterelnök ismertette, hogy januártól elindult a Gazdaságújraindítási Terv, amely a jövőben három ütemben valósul majd meg.

  • Első ütem, ami január elsején indult, március végéig tart.
  • Második ütem, ami július elsejéig tart, április elsején indul.
  • Harmadik ütem, ami július elsején indul és október elejéig tart.

Emlékeztetett, hogy fizetési moratóriummal igyekeztek segíteni a kis- és középvállalkozásokon, illetve a magyar háztartásokon. Felére csökkentették az iparűzési adót, amit állítása szerint nehéz szívvel hoztak meg, de az önkormányzatoknak ezt el kell fogadniuk.

Varga Mihály szerint "2020 kétarcú év volt" a gazdaságot tekintve

Varga Mihály a koronavírus globális adataival indította beszédét, ekkor ismertette, hogy a 104 milliót is meghaladja a fertőzöttek, és 2,2 milliót az elhunytak száma világszerte. Magyarország helyzetére térve hozzátette, hogy emberi, egészségügyi és makrogazdasági szempontból is megsínylette hazánk a járvány betörését és következményeit.

Orbán Viktor szerint elhárították azt a veszélyt, hogy segélyalapú gazdálkodást vezessenek be. Úgy véli, ha a kormányzat segélyeket osztana, akkor kevesebben dolgoznának a munkaerőpiacon. 

"Ha segélyeket osztogatunk, akkor lecsökken a munkavállalás. Magyarországnak van egy ilyen adottsága."

A miniszterelnök szerint a jegybank is tevékenyen részt vett a gazdasági védekezésben, ugyanis kiemelkedő volt az összhang. Összességében a magyar válságkezelés abban is eltért a nyugat-európaitól, hogy nem időszakos nyitásokban voltak érdekeltek, hanem tartó időszakokban - mondta. A teljesen szabad életet felváltotta a korlátozások melletti élet. Úgy véli, a magyar rendszer stabil, novemberben bevezették, s azóta tart.

A kérdés továbbra is az, hogy mikor nyithatunk? 

- kérdezte a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy az emberek széleskörű beoltása segítheti a nyitást. Várhatóan február közepén indítanak online konzultációt erről a kérdéséről.

"A vakcina nem politikai kérdés a kormány számára, ezért nyugati és keleti vakcinát is használunk"

- mondta. 

Új hitelkonstrukció bevezetéséről is döntött a kormány szerdán, amely arról szól, hogy 10 évre 10 millió forint erejéig 0 százalékos hitelt nyújt a kormányzat, akik az újranyitás miatt bajba kerültek.

Május elsejétől a második gazdaságújraindítási terv keretein belül a felsőoktatás 1500 milliárd forintra számíthat a miniszterelnök szerint, bár ő reméli, hogy ez összeg nagyobb is lehet. A harmadik ütem, ami július elsejétől indul, főként, a digitalizálás, a zöldenergia, és egy körforgásos gazdaság kiépítésével.

Parragh László szerint nincs bajban a magyar gazdaság, de a csődhullám veszélye miatt "roncsolódhatnak a szövetei"

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című online rendezvényét Parragh László, az Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki elmondta, már húsz éve tartanak ilyen eseményt. Parragh hozzátette, hogy sokkszerű volt a tavaly tavasszal kitört pandémia hatása, majd azt is kiemelte, hogy a kamarai javaslatcsomagot a járvány megjelenése után szinte rögtön letették az asztalra.

Hozzátette, hogy a következő 8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégiát jelentenek be hamarosan, amely a reményei szerint a magyar vidék legnagyobb fejlesztési terve lesz majd. Elmondta, hogy versenyt fognak futni a külföldi beruházások Magyarországra hozataláért.

"Mi beruházásokat és munkahelyeket támogatunk. Ebben tér el a felfogásunk a baloldali pártoktól és közgazdászoktól, akik támogatásban és segélyezésben gondolkodnak."

Orbán Viktor ismertette, hogy "a legnagyobb beruházási értéket kínai cégek hozták, a legtöbb új munkahelyet pedig amerikai befektetők hozták Magyarországra." Úgy véli, ez is annak a bizonyítéka, hogy a fontosak a külföldi beruházások. 

A tavalyi GDP-adatokkal kapcsolatban azt mondta, hogy véleménye szerint 5 százalékos lehet a gazdasági visszaesés. Ez jobb lehet, mint a francia vagy az osztrák adat. Vagyis javulhat Magyarország relatív pozíciója. 

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság sikere három téren múlik.

  • A munkások minősége. Itt három dolognak kell megfelelni: pontos, tanulékony és öntudattal is rendelkezniük kell.
  • A vállalkozók minősége. Minőségi akkor lesz, ha ütésállóak és magyarok.
  • A gazdaságpolitikusok minősége.