"Aki ezt az egypárti fideszes túlhatalmat kiszolgálja, az nem hibát követ el, hanem bűnt"

"Aki ezt az egypárti fideszes túlhatalmat kiszolgálja, az nem hibát követ el, hanem bűnt"

Van abban valami abszurd, amikor Stumpf István korábbi fideszes kancelláriaminiszter, jelenleg az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos a kiegyensúlyozott, felelős értelmiségi szerepét próbálja előadni a Telexnek adott interjújában, ahol „konzervatív eszmetársainak” királyi többesével takarózva, eltartott kisujjal kijelenti, hogy van számos pont a kormányzás kapcsán, amihez kritikával viszonyul

- írja Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke Facebook-posztjában a Telexen megjelent Stump István kormánybiztossal készített interjú kapcsán, melyben a felsőoktatási modellváltásról esett szó.

Stumpf István mindent meg fog tenni, hogy a jövőben is legyenek új első generációs értelmiségiek

Nagyon remélem, hogy az a mostani politikai generáció, amelyiknek az elindulásában én is aktív szerepet vállaltam, és akik között sok első generációs értelmiségi is megtalálható, soha nem felejti el, honnan jött, és fontos mandátum marad neki a politikában, hogy figyeljen oda a társadalmi mobilitásra és a tehetséggondozásra.

Hozzáteszi, természetesen sem Stumpf István értelmiségi kvalitásait, sem konzervatív értékrendszerét nem vitatja. Éppen ezért tartja döbbenetesnek és mélységesen lekezelőnek, amikor azt sugallja, hogy „konzervatív eszmetársak” kizárólag a Fidesz oldalán állhatnak. Pártja szerint a tudás és az egyetemek szabadsága kell ahhoz, hogy a magyar polgárok megkaphassák azt a jólétet, amelyet 30 éve a rendszerváltoztatás óta ígértek nekik!

A Corvinus professzora szerint a modellváltás mögött a hatalmas állami pénzek kicsatornázása áll

Ha Varga Mihály megfogadja Orbán Viktor "javaslatát", akkor akár 2000 milliárd forint is juthat a felsőoktatásra az "újranyitás" alkalmából, ami így egészen más megvilágításba helyezi az egyetemi modellváltást. Ezt az intézményeken belül egyébként tisztán látják, legalábbis ez derül ki az első alapítványi fenntartásba került egyetem, a Corvinus kutatóprofesszorával készült interjúból.

Brenner kiemeli amikor Stumpf arról beszél, hogy a modellváltások során a kuratóriumok összetételével és jogköreivel kapcsolatos aggályok kiküszöbölése érdekében ő majd mindent megtesz, elfeledkezik valamiről: valódi, mérsékelt konzervatív eszmetársaként ugyanis tökéletesen tisztában kellene lennie azzal, hogy amikor a modellváltások kapcsán az egyetemi autonómia csorbításáról beszélt, sosem kérdőjelezte meg, hogy az alapítványi modell előnyös lehet, viszont minden egyes esetben benyújtotta azt a módosító javaslatát, melynek értelmében az egyetemi polgárok által választott akadémiai vezetők „ex officio” – vagyis hivataluknál fogva kerüljenek be a kuratóriumokba.

Ha a Fideszben lenne még bármi abból a nagyvonalú, mérsékelt konzervatív eszméből, amire Stumpf István hivatkozik, akkor elfogadták volna a javaslatomat. A Fidesz azonban nem tárgyal, nem érvel, nem fogad el egyetlen ellenzéki javaslatot sem, a kuratóriumok összetétele és eddigi tevékenysége pedig minden előzetes aggályunkat igazolta.

A jobbikos politikus hangsúlyozza, a Fidesz nem polgári és nem is konzervatív, hacsak nem a karrierje konzerválását akarja biztosítani, úgy, ahogy azt vezetői még KISZ-titkárként és MSZMP-káderként megtanulták. Felelős, konzervatív értelmiségi ebben nem vesz részt - teszi hozzá.

Az írástudó felelőssége pedig kiemelkedő, aki ezt az egypárti fideszes túlhatalmat kiszolgálja és legitimálja, az nem hibát követ el, hanem bűnt.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.