Horvátországban nyitnak az edzőtermek, és az állam besegít a bezárt üzletek dolgozóinak is

Horvátországban nyitnak az edzőtermek, és az állam besegít a bezárt üzletek dolgozóinak is

Horvátországban szigorú járványügyi intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek, valamint engedélyezik a kávézók számára italok árusítását elvitelre - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a kabinet ülését követően.

Hozzátette: az intézkedések március 1-jéig lesznek érvényben, a vállalkozók pedig februárra megkapják az állami támogatásokat.

Azon vállalkozók számára, akik a járványügyi intézkedések miatt legalább 14 napig nem nyithatnak ki egy adott hónapban, az állam kifizeti a dolgozók minimálbérét, valamint az üzletek bérleti díjának egy részét is támogatja

- számolt be róla az MTI.

Padlóra küldte a járvány a turizmust, több mint 300 milliárd forintnyi bevétel esett ki tavaly

A vendégéjszakák száma tavaly decemberben 93 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentéséből. A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 89 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 376 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 236 709-et. Egy nap alatt 25 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5263-ra emelkedett. Kórházban 1029 beteget ápolnak, közülük 88-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2550.
    

Az önkormányzatoknak pluszkiadás, a vendéglátósok többségét pedig nem érinti a kormány bérletidíj-fizetési mentessége

Itt, Dunaújvárosban csak néhány ilyen üzlet van, de őket már korábban segítettük, például a bérleti díj átütemezéssel, de ez sem igazi segítség, hiszen a források elvonása miatt az önkormányzat is nagyon nehéz helyzetben van.