Úgy tűnik, nem kerül gyámság alá M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló

Úgy tűnik, nem kerül gyámság alá M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló

Mint arról beszámoltunk, kokainos szilveszteri bulit tartott tavaly M. Richárd egy pizzériában, akit több társával együtt kábítószer birtoklása miatt állítottak elő. Értesülések szerint tíz embert vittek be a bűnügyi felügyeletben lévő férfihez köthető vendéglátóhelyről.

Korábban azt is megírtuk, a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon négy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől a Dózsa György úti halálos baleset elsőrendű vádlottját, M. Richárdot.

Később kiderült, hogy a családja M. Richárd gondnokság alá helyezését kezdeményezte, információk szerint azért, hogy ne vonják felelősségre vagy enyhe büntetést kapjon.

Gondnokság alá helyeznék M. Richárdot, hogy megússza a felelősségrevonást?

A Dózsa György úti gázoló gondnokság alá helyezését kezdeményezte a családja - írja a Blikk. M. Richárd egyik közeli ismerőse szerint ezzel a lépéssel szeretnék elérni azt, hogy M. Richárdot ne vonják felelősségre vagy enyhe büntetést kapjon.

Az InfoRádió azonban megbízható forrásból úgy tudja,

a Dózsa György úti ámokfutó nem fog gyámság alá kerülni.

Az általuk megkérdezett szakértő szerint egyébként a gyámság büntethetetlenséget jelentett volna M. Richárdnak. Úgy tudják, egy M. Richárdhoz nagyon közel álló nő kezdeményezte a VIII. Kerületi Kormányhivatal Gyámügyi Osztályán a férfi gondnokság alá helyezését.

A rádiónak nyilatkozó nyugalmazott büntetőbíró szerint annak, hogy valakit felnőttként gondnokság alá helyezzenek, fontos kritériumai vannak.

"Ha a hozzátartozók vagy az arra jogosult személyek vagy bárki más jelzi, hogy az illetőről alaposan feltehető, hogy gondnokság alá helyezése szükséges, akkor természetesen megkeresheti a gyámhivatalt, de a gyámhivatalnak meg kell győződnie arról, hogy valóban indokolja-e a gyámság alá vételt az illető állapota. Ezt az eljárást maga az érintett is megindíthatja"

- mondta Surdy Miklós.

Az InfoRádió megkereste az érintett gyámügyi osztályt, akik válaszukban azt írták, a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény rendelkezései szerint a gyámügyi eljárások, köztük a gondnoksági ügyek nem nyilvánosak.

Információik szerint azonban elutasították M. Richárd gondnokság alá helyezését kérelmező eljárást, így annak már azelőtt vége lett, hogy a gyámhivatal érdemben elkezdte volna vizsgálni az ügyet.