A németek korlátozzák a beutazást Csehországból és Tirolból

A németek korlátozzák a beutazást Csehországból és Tirolból

Beutazási korlátozásokat vezetnek be Németországban a Csehországból és az ausztriai Tirol tartományból belépésre jelentkezőkre az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőző mutációi miatt - közölte csütörtökön a szövetségi belügyminisztérium.

A minisztérium tájékoztatása szerint vasárnap nulla órai hatállyal a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusváltozatokkal erősen sújtott területek közé sorolják Csehországot és Tirolt.

Ez a besorolás a főszabály szerint beutazási tilalommal jár. A szabály alól felmentést - vagyis engedélyt a beutazásra - a német állampolgárok, a Németországban élő külföldiek, az országon csupán átkelő utazók és az áruforgalomban közreműködők kaphatnak.

A január végén bevezetett kategóriába eddig csak olyan államokat soroltak, amelyek nem szomszédosak Németországgal.

Csehország és Tirol tartomány viszont szomszédos Németországgal, és egyelőre bizonytalan, hogy milyen szabályok vonatkoznak vasárnaptól mindazokra, akik munkájuk, családjuk miatt vagy más okból ingáznak Németország és a korlátozás alá vett vidékek között. A szövetségi belügyminisztérium egyeztetéseket folytat az ügyben.

Az valószínű, hogy vasárnaptól állandó határellenőrzés lesz a német-cseh és a német-tiroli átkelőknél. A szigorítást a határ menti fekvés miatt leginkább érintett két tartomány, Bajorország és Szászország sürgette a berlini vezetésnél.

Csehországgal kapcsolatban a B.1.1.7. jelzésű, úgynevezett brit vírusvariáns terjedése, Tirollal kapcsolatban a B.1.351 jelzésű, először Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat által okozott fertőződések okoznak aggodalmat a szomszédos németországi tartományokban.

A SARS-CoV-2 új változatainak terjedése miatt eddig az Egyesült Királyságra, az európai uniós társország Portugáliára és Írországra, Brazíliára, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság - korábbi nevén Szváziföld - alkotta térségre rendeltek el beutazási korlátozást.

(MTI)