Február 22-ig lehet igényelni a kutatás-fejlesztési bértámogatást

.
Képünk illusztráció.
Fotó: Pixabay

Február 22-ig igényelhetik a cégek a kutatás-fejlesztési bértámogatást; a program népszerű, és nemzetközi viszonylatban is példátlan, mert hasonló célirányos segítség egyetlen országban sincs - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közmédiában.

Hozzátette, hogy azokat a tudósokat szeretnék segíteni, akik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cégek a következő hónapokban növelhessék a gazdasági teljesítményt.

Kitért arra, hogy a legutóbbi GDP-adatok kedvező képet mutatnak. A legfontosabb feladatnak nevezte ugyanakkor, hogy a gazdaság újraindítását célzó programokat minél pontosabban tudják folytatni. Ennek egyik része a kutatás-fejlesztés-innováció (k+f+i) területén zajló program, vagy az ágazati támogatási rendszer is. Sok még a teendő, de látható eredmények vannak - tette hozzá.

Elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint 800 cég pályázott a k+f+i területén, és közel tízezer munkavállalót segítettek. Támogatásként eddig 7 milliárd forintot fizettek már ki, míg a járvány első hullámában, tavaly tavasszal 17 milliárd forintot - ismertette. Az államtitkár kiemelte, hogy mivel a támogatási rendszert kibővítették, így nemcsak a meglévő munkahelyekre adnak támogatást, hanem új munkahelyek teremtésére is.