Mi lesz az óraátállítás eltörlésével?

Mi lesz az óraátállítás eltörlésével?

Hamarosan időszerűvé válik az 1980 óta alkalmazott óraátállítás eltörlése, azonban ezzel kapcsolatban konkrét kormányzati döntés eddig még nem született. Nunkovics Tibornak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének a javaslatára elindult egy online szavazás arról, hogy vajon melyik időszámítást, illetve időzónát választanák az emberek. A közvéleményt tekintve egészen megosztó kérdésről van szó, ezért is meglepőek a frissen összesített eredmények. 

Korábbi cikkünkben is megírtuk: az Európai Unió döntése értelmében idén megszűnik az óraátállítás, viszont azt tagállami hatáskörben lehet eldönteni, hogy az adott ország melyik időzónához tartozzon.

Közeledik a tavaszi utolsó óraátállítás, de a kormány érdemben még nem foglalkozott a kérdéssel

Én megtartanám az óraigazítást tavasszal és ősszel, annak minden hátrányával, vagy biológiai és alvással kapcsolatos nehézségeivel, de mivel most nem ez a terv, ezért a legelőnyösebb Magyarország számára szerintem az lenne, ha nem a jelenleg is meglévő nyugat és közép-Európai GMT 1-es (Greenwich Mean Time) időzónát használnánk, hanem a GMT 2-est, ami most Románia, Finnország, Görögország, a balti államok időzónáját mutatja.

Utolsó alkalommal idén tavasszal kell az átállással kalkulálnunk, s mivel ennek hamarosan közeleg az időpontja, megkerestük a témával foglalkozó Nunkovics Tibort.

A parlamenti képviselő elmondta, hogy már 2019 márciusában megszületett az Európai Parlament azon határozata, miszerint idén tavasszal lesz utoljára óraátállítás az EU-ban. Ennek fényében szerinte sajnálatos, hogy

mindeddig egyáltalán nem történtek ez ügyben kormányzati lépések, noha a velünk szomszédos országok terveiről is keveset lehet tudni, és az erről való hazai és közös egyeztetéseket is érdemes volna már elkezdeni

- hangsúlyozta.

Nunkovics hozzátette, hogy értelemszerűen igazodniuk kellene valamennyire a közép-európai tagállamoknak egymáshoz, máskülönben ebből kellemetlenségek is fakadhatnak a későbbiekben: "mondjuk akkor, ha az északi szomszédunkhoz, Szlovákiához képest kétórás eltérésben leszünk".

Úgy gondolja, erről

az emberek véleményét is fontos kikérni,

ezért a párt honlapján indítottak egy, a témára vonatkozó szavazást, amelyben arról kérdezték az önkéntes válaszadókat, hogy az időszámítás és -zóna kérdéskörében melyik opciót tartanák ideálisnak. Íme, az eredmények:

Óraátállítás - szavazás

Ahogy az a fenti ábrán is látható, az 1927 megkérdezettből 1233-an (65%) preferálnák a nyári és csak 481-en (25%) a téli időszámítás véglegesítését. Emellett a válaszadók további 7 százaléka szerint az lenne jobb, ha maradna a jelenlegi óraátállítási procedúra, 3 százalékuk pedig nem tudott dönteni a kérdésben. 

Nunkovics rámutatott, hogy szakértők véleménye szerint is a magyarországi viszonyokhoz, például a napkeltéhez és a napnyugtához mérten az UTC+02:00 (ez két órával van előrébb az egyezményes koordinált világidőnél) szerinti

nyári időszámítás rögzítése lenne a leginkább optimális.

Ez alapján "nem a nyugat-európai országokkal, hanem a kelet-európaiakkal lennénk egy időzónában" - fogalmazott. Azt is kiemelte, hogy a magyar emberek egészségügyi szempontjából vizsgálva is a nyári verziót látják ők helyénvaló megoldásnak, nagyobb arányban lennének a napos időszakok. Az ellenzéki országgyűlési képviselő meglepőnek tartja azt, hogy a nyári időszámítás-pártiak ennyire fölényes többséget szereztek az általa kezdeményezett szavazáson. Úgy látja, ebben a kérdésben minden felmerülő opciónak van pozitívuma és negatívuma egyaránt, de alapvetően a szakértők álláspontját tartja a járható útnak.