Visszamenőleg is be kell jelenteni a feketén foglalkoztatottakat

Visszamenőleg is be kell jelenteni a feketén foglalkoztatottakat

A március elsejétől hatályos törvénymódosítás felszámolhatja a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát

- jelentette ki az MTI-nek Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hozzátéve, hogy az új rendelkezés megszüntetheti a jogszerűen foglalkoztató vállalkozások versenyhátrányát is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében jelezte, idén tavasztól a jogsértésen ért munkaadók kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A kormány kiemelt célja a jogszerű foglalkoztatás elősegítése, a gazdaság további fehérítése

- közölte az államtitkár, aki szerint a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok ellenőrzése rugalmasabbá és hatékonyabbá válik és jogszabályváltozások alapján a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket.

A hatóság a jogsértés feltárását követően a kárt szenvedett munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót a mindenkori minimálbér mértékéig. Az intézkedés továbbá rendezi a munkából élők jogviszonyát, amivel több társadalombiztosítási ellátásra is jogosulttá válnak, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük.

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvénymódosítást az ITM javaslata alapján tavaly fogadta el az Országgyűlés.