Jogerős: költségvetési csalásért és okirathamisításért ítélték el a versendi polgármestert

Jogerős: költségvetési csalásért és okirathamisításért ítélték el a versendi polgármestert

A Pécsi Járásbíróság bűnösnek mondta ki Kárász István versendi polgármestert, mint elsőrendű vádlottat

  • költségvetési csalás bűntettében,
  • folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntettében,
  • folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében.

Az Alfahír kérdésére a Pécsi Törvényszék közölte, a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét lényegében helybenhagyta, az ítélet jogerős.

A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint K.M.I. másodrendű vádlott a polgármester élettársa volt az elkövetés időszakában, őt az önkormányzatnál közalkalmazottként foglalkoztatták és többek között feladatai közé tartozott a pénztár kezelése is. A nőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondták ki bűnösnek.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 500 ezer forint, míg a másodrendű vádlottat 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá az elsőrendű vádlottal szemben 1.160.736 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság szerint a Baranya megyei polgármester a közmunkaprogram keretében 2012-ben hamis okiratokat benyújtva, valótlanul foglalkoztatott két személy részére hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól összesen 489.416 forint munkabért úgy, hogy azt egy olyan számlára utaltatta, melyhez hozzáférési joggal kizárólag ő rendelkezett.

Ezen túl 2012-ben fizetési előleget adott ki több személynek papíron úgy, hogy az érintettek ilyet nem igényeltek és nem is részesültek fizetési előlegben, annak átvételét nem ők írták alá.

Mi több, a polgármester ténylegesen is adott ki fizetési előleget több személy részére, melyet a személyek a polgármesternek visszafizettek, de ezt az önkormányzat pénztárába már nem fizette be.

Az elsőrendű vádlott összesen 671.320 forint értékre követte el a bűncselekményt, amelyhez a másodrendű vádlott 385.400 forint erejéig nyújtott segítséget – közölte a bíróság.

Ugyanakkor megtudtuk, hogy ez nem az egyetlen eljárás, a Pécsi Járásbíróságon egy másik ügy is folyamatban van Kárász István elsőrendű és B. Z. másodrendű vádlottakkal szemben nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt, ez még tárgyalási szakaszban van, januárban volt előkészítő ülés.

Érdekes részlet, hogy a települést 2010 óta vezető Kárász Istvánt 2019 októberében annak ellenére is megszavazták a helyiek, hogy akkor az elsőfokú ítélete már ismert volt a sajtóból. Kárásznak egy kihívója akadt, őt szoros eredménnyel, 51.5% - 48.5% arányban győzte le.

Lapunk kereste a Baranya Megyei Kormányhivatalt, mert tudomásunk szerint a panaszokat rendszeresen jelezték feléjük is, de tőlük a törvényszékkel szemben nem kaptunk választ. Megpróbáltuk megszólaltatni Kárász Istvánt is, de telefonját a felesége vette fel és ő egyértelművé tette, hogy nem kívánnak nyilatkozni.

Felháborító, hogy még mindig polgármester lehet egy olyan személy, aki folyamatosan megkárosítja a versendi lakosokat, ráadásul a településen a gyermekétkeztetéssel és a szociális tűzifa kiosztásával is gondok vannak – értékelte az ügyet Schwarcz-Kiefer Patrik. A Baranya megyei közgyűlés jobbikos képviselője arról beszélt, a polgármester a korábbi választások alkalmával rendszeresen a kormánypártok támogatására buzdított, a 2019-es önkormányzati választások alkalmával pedig komoly gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy zsarolások és szavazatvásárlások történtek.

Schwarcz-Kiefer megjegyezte: míg Kárász István esetében nem, addig más polgármestereknél– ilyen volt például Siklósnagyfalu vezetője – a rendőrség komoly erővel lép fel, az egyébként többszörösen büntetett előéletű Kosztics Józsefet például január közepén sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták.