Görögország elsőként állít ki vakcinaigazolványt az uniós tagállamok közül

Görögország elsőként állít ki vakcinaigazolványt az uniós tagállamok közül

Görögország az első uniós tagállam, amely vakcinaigazolványt állít ki, mindezzel az athéni kormány célja megkönnyíteni az országok közötti utazást, megmentve a nyári turistaszezont.

A kabinet abban bízik, hogy az egész Európai Unióban megkönnyítik majd a koronavírus ellen már beoltottak utazását, írja az Euronews.

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz benyújtotta a javaslatunkat európai szinten. A javaslatunk arról szól, hogy az igazolvány ne a diszkrimináció, hanem az engedmények eszköze legyen

– fejtette ki portálnak Kiriákosz Pierrakakisz digitális politikáért felelős miniszter.

A határátlépésekre fókuszálunk. Azt javasoljuk, hogy a határokon maradjon meg a negatív teszt bemutatásának és a karanténba vonulásnak a lehetősége, de akit már beoltottak, az hadd lépjen be korlátozások nélkül a másik országba. Egyfajta gyorssávot lehetne kialakítani a reptereken, a beoltottak ide állhatnának, és nem oda, ahová a többiek. Ez az egész nagyon egyszerű

–  tette hozzá.

A rendszer péntek óta működik, hétfő reggelig 55 ezer igazolványt állítottak ki azoknak, akik már az oltás mindkét dózisát megkapták. A széleskörű felhasználáshoz viszont még jó néhány kérdésre választ kell találniuk. A portál tudósítója, Fái Dulgkeri mindezt úgy összegezte:

Az igazolvánnyal kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett vannak technológiai gondok is. Például az, hogy az egyik országnak el kell ismernie a másik ország igazolványát. Az pedig jogi kérdés, hogy pontosan mit kell írni az igazolványra.

A görögök bíznak benne, hogy az uniós tagállamok elfogadják az igazolvány tervét:

Ami elsősorban a határátlépést illeti, nagyon optimisták vagyunk a javaslatot illetően. Ha nem fogadják el, akkor abszurd helyzettel nézünk majd szembe. A beoltottaknak is teszttel vagy karanténnal kell szembenézniük, miközben ezeket az erőforrásokat a többi állampolgár javára lehetne használni

– közölte a miniszter.

A görög igazolvány iránt több ország is érdeklődik – írja az Euronews –, s a közeljövőben bilaterális megállapodások születhetnek a külföldi használatáról.