Megjelent hazánkban a dél-afrikai vírusvariáns

Megjelent hazánkban a dél-afrikai vírusvariáns

Magyarországon is azonosították a koronavírus dél-afrikai mutánsát, ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata is megerősítette – közölte az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. Részletekbe menően annyit tett hozzá, hogy a fertőzött személy egy olyan munkatársával érintkezett, aki korábban Zambiában járt.

Erről, valamint a brazíliai mutánsról a szakember azt mondta, azok nehezebben kezelhetők, ellenállóbbak, az antitestjeink nehezebben tudnak megküzdeni vele, ezért

előfordulhat, hogy korábban megbetegedett személy ezzel a vírusvariánssal újra tud fertőződni.

A tiszti főorvos asszony felhívta a figyelmet, hogy fokozottan óvatosnak kell lennünk, a szabályok is tiltják, hogy most – az üzleti célú utazásokat kivéve – különösebb utazásokat tegyünk.

A koronavírus brit mutánsából csütörtökig 418 esetet regisztráltak – tájékoztatott Müller Cecília. Felhívta a figyelmet, hogy a variáns gyorsabb fertőzőképessége miatt „egy-két behurcolt esetből pillanatok alatt közösségi terjedés alakul ki”. A brit mutáns okozta fertőzésekről azt mondta, általában hosszabban zajlik a betegség, tovább tart a köhögés, többen számolnak be lázról, mint az ismert koronavírus esetében. Hosszabb a lábadozás időszaka, nagyobb fokú a fáradtság, és hosszabb ideig tart a vírus ürítése is – sorolta. Azonban hangsúlyozta,

a szakirodalom szerint a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

Müller Cecília azt is közölte, csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca és 40 800 adag Moderna oltóanyag érkezett Magyarországra, illetve márciusban a Sinopharm készítményéből is várható újabb félmillió vakcina. A tiszti főorvos

abban bizakodik, hogy aki regisztrált, az húsvétra megkaphatja az első védőoltását.

A járvány felívelő szakaszáról Müller Cecília azt mondta, a harmadik hullám „meglódult”, a fertőzések száma exponenciálisan nő. Ezért ismételten felhívta a figyelmet a tavaly tavasszal már ismertetett higiéniés szabályok betartására.

Drámaian romlottak a hazai koronavírus-adatok

Az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma péntek reggelre 4668 fő - írja a központi tájékoztatási honlap. A szám kiugróan magas, péntekenként egy hete 3093, két hete 1860, három hete 1576 beteget regisztrált a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A járvány az elmúlt 24 órában 123 áldozatot is követelt.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője arról tájékoztatott, csütörtökön maszkviselési szabályok megszegése miatt 130 fővel szemben intézkedett a rendőrség. A közterületi maszkviselés szabályait 94-en, a közösségi közlekedésre vonatkozó előírásokat 14-en, az üzletekre, kereskedelmi egységekre előírt rendelkezéseket 22-en szegték meg. Két esetben vendéglátóegységet zárattak be (Kispesten egy Üllői úti sörözőt, illetve a Bács-Kiskun megyei Zsanán egy büfét). A kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok megsértéses miatt az előző nap 422 fő ellen intézkedtek, 7 fő a kutyasétáltatásra vonatkozó 500 méteres határt lépték át, 12 fő pedig a közterületi csoportosulás tilalmát sértette meg.

Az alezredes arról is tájékoztatott, 3, egymástól elkülönülő VII. kerületi házibulit is felszámoltak, ezekben összesen 55 külföldi és 1 magyar állampolgár vett részt.