Megszólalt a WHO: nem valószínű, hogy idén véget ér a járvány

koronavírus, vakcina, oltás,
Lakót kísérnek oltásra, amelyen a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával oltják be a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában.
MTI/Mohai Balázs

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-világjárvány - derült ki Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója keddi közléséből.

Elmondta,

"véleményem szerint nagyon korai és valószínűtlen azt gondolni, hogy az év végére túlleszünk ezen a víruson" - mondta Ryan egy keddi sajtótájékoztatón. "Amit viszont meg tudunk tenni, ha okosak vagyunk, az az, hogy véget vetünk a kórházi kezeléseknek és a haláleseteknek, a tragédiának a világjárvánnyal összefüggésben."

Az MTI azt írja, a WHO jelenleg arra összpontosít, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a fertőzés mértékét, és minél több embert oltsanak be a koronavírus ellen.

"A vakcinaszállítmányokat illetően a helyzet már javult a 10 héttel ezelőttihez képest, bár "hatalmas kihívások" fordulnak elő elosztásukban, az előny pedig továbbra is a vírusnál van"

- fogalmazott a a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Mike Ryan elmondta, "ha a vakcinák nem csak a halálesetekre és nem csak a kórházi kezelések számára kezdenek el hatni, hanem jelentős hatásuk lesz a terjedés dinamikájára és annak kockázatára, akkor, azt hiszem, hogy közelebb fogunk jutni ahhoz, hogy kordában tartsuk a világjárványt."