Kiakadt a szlovák külügy Szijjártón, Pozsony bekérette a magyar követet

magyar, illusztráció,
Harmati András / Alfahír

Bekérették a szlovák külügyminisztériumba Magyarország pozsonyi nagykövetét csütörtökön, hogy adjon magyarázatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai révkomáromi látogatására – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Szijjártó Péter Révkomáromban, miután szlovákiai magyar politikusokkal és a helyi polgármesterrel találkozott, azt mondta, hogy

eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás.

Emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, és azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.

Hány magyar lesz Szlovákiában?

A ma kezdődő népszámláláson először fognak rákérdezni a második nemzetiségre, ami komoly vitákat gerjesztett hetekkel a népszámlálás kezdete előtt. A vitával járó sárdobálás sem használt az ügynek, de egyébként sem túl jók az előjelek. Magyarországgal ellentétben, Szlovákiában megtartják idén az esedékes népszámlálást, igaz a határidejét kitolták október végéig.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter azt mondta: Szlovákiának érdeke a jó kapcsolatok fenntartása Magyarországgal, de elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.

Ez nem megfelelő módja a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésének

– jegyezte meg a révkomáromi tárgyalások kapcsán.

Pozsony magyarázatot vár Szijjártó Péternek a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos révkomáromi eljárására – közölte Juraj Tomaga szlovák külügyi szóvivő.

Szijjártó Péter „a hét végén tárgyalásokat kért tőlem az állampolgársági törvény módosításáról. Ezt határozottan elutasítottam, mert ez kizárólag a mi szlovákiai ügyünk, és arra kértem, tartózkodjon ettől, mivel nálunk még nem zárult le a törvényalkotási folyamat” – írta Ivan Korčok a közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében.

Ivan Korčok szerint a probléma 2010 májusában keletkezett, amikor Magyarország olyan törvényt fogadott el, amely

szándékosan etnikai alapon növeli külföldön élő állampolgárainak számát.

Robert Fico kormánya akkor a magyar lépésre reagálva úgy változtatott a szlovák állampolgársági törvényen, hogy gyakorlatilag megszüntette a kettős állampolgárság intézményét.

Szlovákia most úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy aki öt évig egy másik országban él, és felveszi annak állampolgárságát, már nem veszíti el, mint eddig a szlovák állampolgárságát.

A szlovákiai magyarok politikai vezetői szerint ez a módosítás azonban az ő problémájukat a magyar állampolgárság felvételével nem oldja meg. A szlovákiai magyarok ugyanis nem akarnak elköltözni Magyarországra, de érzelmi kötődéseik miatt igényt tartanak a magyar állampolgárságra.

Korčok szerint a külügyminisztérium a törvénymódosítás során szorosan együttműködött Igor Matovič kormányfővel és Roman Mikulec belügyminiszterrel.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyar félnek és Gyimesi György képviselőnek (OLaNO) nem elég. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy minél több szlovákiai magyar vehessen részt a magyarországi választásokon

– mutatott rá a szlovák külügy irányítója.

Korčok szerint Gyimesi, aki Révkomáromban szintén találkozott Szijjártóval, ebben az ügyben megsérti a szlovák kormány programnyilatkozatát is.

A miniszter szerint Gyimesi és Szijjártó szerdán „minden határt átléptek, amikor a törvénymódosításról tárgyaltak”, mert

a törvénymódosítás nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát, és Gyimesinek nincs megbízatása ilyen tárgyalásokra.

„Szlovákia szuverén állam, és a magyar nemzetiségi kisebbség képviselői a mi állampolgáraink” – mutatott rá Korčok. Ugyanakkor aláhúzta: bízik a szlovákiai magyarok Szlovákia iránti lojalitásában, és tiszteletben tartja büszkeségüket anyanyelvükre és kultúrájukra, amelyet Szlovákia és Magyarország támogatásával ápolnak.

(MTI)