Francia miniszter: az EU-nak egységesen kell fellépnie az orosz és kínai oltásokkal szemben

Francia miniszter: az EU-nak egységesen kell fellépnie az orosz és kínai oltásokkal szemben

Az Európai Unió (EU) szolidaritását befolyásolná, ha egyes országok a még nem jóváhagyott kínai vagy orosz COVID-19 oltásokat választanák, mondta pénteken Clement Beaune európai kapcsolatokért felelős francia miniszter.

Eddig az EU gyógyszerfelügyelete, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem az orosz vakcinát, sem a kínait nem engedélyezte, előbbinek azonban már megkezdte vizsgálatát, írja a Reuters.

Az orosz Szputnyik V-t vakcinát egyébként már három EU-tagállamban is engedélyezték, illetve használják: Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban is.

Hazánkban a kínai vakcinát szintén, s Lengyelország is közölte, hogy tervez beszerezni a Sinopharm ezen oltóanyagából, bár Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, jelenleg ezt nem javasolja az elegendő adatok hiánya miatt.

Az Európai Bizottság pedig csütörtökön közölte, az orosz oltóanyag megvásárlásáról nincsenek tárgyalások.

Ausztria és Dánia közben szövetségre lépett Izraellel, csütörtökön közös sajtótájékoztatót is tartottak a már hivatalossá vált együttműködésről. Közös befektetési alapot hoznak ugyanis létre vakcinagyártások és kutatások finanszírozására, s együtt meg is kezdik a gyártást. Clement Beune azt állítja azonban, ha az EU-tagállamok orosz vagy kínai vakcinát használnak az EU-s engedélyezés előtt, akkor megsértik a szolidaritás elvét.