Fordulat: idén még marad az óraátállítás

Fordulat: idén még marad az óraátállítás

A jelek arra mutatnak, hogy hiába volt az idei év a határidő, az EU 2021-ben nem fogja eltörölni az évi kétszeri óraátállítást, így marad egyelőre a téli és a nyári időszámítás. Ha Magyarországon múlna, a nyárit tennénk véglegessé – számol be a 24.hu

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Unió 2019 tavaszán meghozott döntése értelmében 2021-ben, vagyis idén tervezték eltörölni az óraátállítás gyakorlatát. Azonban az egyes tagállamok saját hatáskörben határozhatnák meg – egyeztetve a szomszédos országokkal is –, hogy végül melyik időzónába kerüljenek. 

Közeledik a tavaszi utolsó óraátállítás, de a kormány érdemben még nem foglalkozott a kérdéssel

Én megtartanám az óraigazítást tavasszal és ősszel, annak minden hátrányával, vagy biológiai és alvással kapcsolatos nehézségeivel, de mivel most nem ez a terv, ezért a legelőnyösebb Magyarország számára szerintem az lenne, ha nem a jelenleg is meglévő nyugat és közép-Európai GMT 1-es (Greenwich Mean Time) időzónát használnánk, hanem a GMT 2-est, ami most Románia, Finnország, Görögország, a balti államok időzónáját mutatja.

Csaknem két éve alig esett szó erről a kérdésről mind uniós, mind pedig hazai kormányzati szinten. Most azonban biztosra vehető, hogy

március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk át az órákat,

ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás, vagyis egy órával tovább lesz világos.

A portál információi szerint az Európai Bizottság és az Európai Tanács berkeiben sem jutnak érdemben dűlőre, a tagállamok egymásra várnak, és teljes konszenzus sincs köztük, melyik időzónát preferálnák. Ráadásul még nincs is tervbe véve június 30-ig az ügy tárgyalása. Ez részben a járványhelyzet elleni védekezés előtérbe kerülésével is magyarázható. Úgy tűnik, ha a Coviddal sikeresen megbirkózunk, csak azt követően lesz újra napirenden a kérdés. 

Mi lesz az óraátállítás eltörlésével?

Hamarosan időszerűvé válik az 1980 óta alkalmazott óraátállítás eltörlése, azonban ezzel kapcsolatban konkrét kormányzati döntés eddig még nem született. Nunkovics Tibornak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének a javaslatára elindult egy online szavazás arról, hogy vajon melyik időszámítást, illetve időzónát választanák az emberek. A közvéleményt tekintve egészen megosztó kérdésről van szó, ezért is meglepőek a frissen összesített eredmények.

Több, ezzel kapcsolatos kutatás is napvilágot látott, melyekből kiviláglik, a közvélemény számára megosztó ugyan, hogy a téli vagy a nyári maradjon-e véglegesen, de a magyarok inkább utóbbi mellett tennék le a garast. A tudomány képviselői viszont többnyire a téli időszámítás "természetessége" mellett érvelnek, ugyanakkor mások a nyárit tartják előnyösebbnek a mai életvitelünk szempontjából.