Gyöngyösi Márton és Jakab Péter: ne a kormányhoz, hanem az emberekhez jusson el az EU 40 millió eurós támogatása!

Gyöngyösi Márton és Jakab Péter: ne a kormányhoz, hanem az emberekhez jusson el az EU 40 millió eurós támogatása!

Nyílt levelet írt Jakab Péter és Gyöngyösi Márton az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen számára. A Jobbik politikusai azért fordultak az Európai Unióhoz, hogy a Magyarországra juttatott újabb EU-támogatás ne a kormányhoz, hanem az emberekhez jusson el. 

A Jobbik elnöke és elnökhelyettese levelében azt írta, hogy ahogyan a magyar emberek többségét, úgy őket is megnyugvással tölti el ebben a nehéz időszakban, hogy azt látják, minden nehézség, és kezdeti hiba ellenére az Európai Unió minden segítséget megpróbál megadni tagállamai részére ahhoz, hogy ezeket a hónapokat minél zökkenőmentesebben vészeljék át. 

"Éppen ezért nagy örömmel értesültünk arról a most előterjesztett csomagról, amelynek keretében az Európai Unió Szolidaritási Alapja 530 millió euróval támogatna több uniós, illetve tagjelölt államot, és amelyből hazánk, Magyarország is 39 723 926 euró értékben részesedne. Valóban, most minden segítség elkél"

- emelték ki, hozzátéve: amennyire örülnek, ugyanannyira nem tudják titkolni mély aggodalmukat, ami a Magyarországra juttatott támogatás további sorsát illeti. Mint írták, Magyarországon ugyanis jelenleg egy olyan kormány van hatalmon, amely "az elmúlt években sorra hágott át valamennyi európai, demokratikus normát, a korrupciót pedig olyan szintre emelte, hogy tavaly ősszel már európai szinten kellett elgondolkodnunk a kialakult helyzeten."

Tételesen sorolva leszögezték, hogy

  • "Orbán Viktor magyar miniszterelnök hatalmát a független média megszüntetésén,
  • a szólásszabadság korlátozásán,
  • az állami intézmények megszállásán,
  • a választási manipulációkon,
  • és az emberek politikai alapú megfélemlítésén túl elsősorban éppen az Európai Uniótól érkezőforrások megcsapolására,
  • és egy szűk, oligarchákból és politikai kegyencekből álló kör közötti szétosztására alapozza."

Éppen ezért utasítja el a magyar kormány konzekvensen, hogy az Európai Ügyészséghez (EPPO) csatlakozzon, hiszen így mindeddig elkerülhette a felelősségre vonást - lévén a magyar állam ügyészsége már évek óta a kormánypárt közvetlen befolyása alatt áll"

- írta Gyöngyösi Márton és Jakab Péter levelében.

Kiemelték, hogy a fent ismertetett negatív folyamatok a koronavírus járvány eddigi egy éve alatt csak még jobban felerősödtek. Eközben Magyarországon a bezárni kényszerülő kis- és középvállalkozások, valamint dolgozóik szinte semmiféle segítséget nem kaptak, az egészségügy helyzete, valamint a halálozási adatok pedig az elmúlt napokban drámaira fordultak, és egyre inkább egy küszöbön álló egészségügyi katasztrófa képét vetítik előre.

"Mi, a Jobbik ellenzéki politikusai ezért nem tudunk bízni abban, hogy a Magyarországra juttatandó közel 40 millió euró valóban el fog jutni rendeltetési helyére, a magyar emberekhez, és nem Orbán Viktor barátainak zsebébe fog jutni. Tudjuk, hogy ez a félelmünk már európai szinten is egyre nagyobb figyelmet kap: ezt bizonyítja a jogállamisági mechanizmus élesítése, de akár a Fidesz kizárása is az Európai Néppárt frakciójából. Örülünk neki, hogy Európa felismerte az Orbán Viktor rendszere által jelentett súlyos kihívást."

Megjegyezték, hogy a magyar emberek nem szeretnék, hogy egy az Európai Unióból kifelé tartó, korrupt kormány "túszává válni" egy súlyos járványhelyzet kellős közepén. 

"Ezért ezúton szeretnénk felkérni Elnök asszonyt, hogy gondoskodjon arról, hogy ez a közel 40 millió eurós támogatás ne az Orbán-kormányhoz érkezzen meg, hanem közvetlenül azokhoz a magyar emberekhez, akik a járványhelyzet következtében elveszítették megélhetésüket, a magyar államtól pedig semmiféle segítséget sem kaptak. Úgy gondoljuk, hogy egy közvetlen, és gyors segély számukra valóban létfontosságú volna"

- zárul a Jobbik politikusainak levele.