Merkely Béla: Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem

Merkely Béla: Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió kedd reggeli adásában felidézte, több mint egy éve tart a járvány, s még emlékszik az első két megfertőződött betegre, a küzdelem pedig gyakorlatilag akkor kezdődött.

A legmagasabb számok ezen a héten lesznek. A kórházba kerülő betegek hosszú ideig fognak számunkra feladatot adni: úgy gondolom, ez az emelkedett szám nagyjából három hétig megfigyelhető lesz 

mondta a professzor, majd hozzátette, valamennyi betegellátó intézménynek át kellett szervezni a betegellátást.

Vasárnap reggel a Semmelweis Egyetemen például 1200-ra emelték a Covid-ellátó helyeket, ebből 150 beteget tudnak intenzív osztályon kezelni. A szakember azt nyilatkozta, ha szükség lesz rá, ezt a számot tovább emelik.

Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem. A lélegeztetett betegek számát maximum 1400 körül várom, onnan ez vissza fog menni. Folyamatosan oltunk, illetve az átesett betegek is hozzátesznek a nyájimmunitáshoz. Egyelőre nagyon sok a beteg, azon belül is a középkorúak és a fiatal páciensek, hiszen ők mozognak, nekik van több kapcsolatuk. Jelenleg nagyon sok 40-50 év körüli ember van lélegeztetőgépen

– fejtette ki Merkely.

A professzor szerint az átoltottsággal jól haladunk, a pácienseknek pedig azt javasolja, fogadják el az első vakcinát, amit felajánlanak.

Öt év kell, hogy elmondjuk, melyik vakcina a jobb. Most azonban a lényeg, hogy oltva legyünk, hiszen az oltástól számítva védettek vagyunk

– vélekedik.

Mindeközben Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke arról beszélt, a magyar egészségügyi rendszer teljesítőképessége határára érkezett. Daróczy-Gaál szerint a kórházak már alig tudnak új betegeket fogadni, továbbá az ellátottak kezelése is veszélyben van.

Az InfoRádiónak a szervezet alelnöke azt is elmondta, egy hete gyakorlatilag az történik az intenzív osztályokon, hogy az orvosok – döntéshelyzetbe kényszerülve –a lehető legtöbb eséllyel rendelkező pácienseket próbálják a legmagasabb szintű ellátásban biztosítani.