5 hasznos tipp, ha gondot okoz az elalvás (x)

5 hasznos tipp, ha gondot okoz az elalvás (x)

Gondot okoz az elalvás? Gyakran kialvatlanul ébredsz? Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen ember a Földön, aki hasonló problémákkal küzd. A következőkben öt olyan tanácsot olvashatsz, amelyek segíthetnek leküzdeni ezeket a nehézségeket.

Cselezd ki az elméd

Egy skóciai egyetem kísérlete során arra kérték a teszt résztvevőinek egyik felét, hogy fekvő pozícióban próbáljanak ébren maradni, a csoport másik felét nem látták el ilyen instrukcióval. Azok, akiknek ébren kellett volna maradniuk, sokkal hamarabb aludtak el.

Hosszú távon ez a megoldás nem feltétlenül működik. Fontos, hogy a hálószobádat ne kapcsold össze azzal, hogy ébren vagy. Ha éjszaka felébredsz, és úgy érzed, nem tudsz visszaaludni, semmiképp se a TV-vel üsd el az időt. Inkább menj a nappaliba, olvass, vagy foglald el magad valami nyugodt tevékenységgel. Ha elálmosodsz, csak akkor menj vissza a hálószobába.

Hagyd a lábadon a zoknit

Kulcsfontosságú, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen az a helyiség, ahol álomra hajtod a fejed. Holland kutatók egy kísérletet követően arra jutottak, hogy a hőtartó ruha jelentős alvásminőség-javulást eredményez. Ezen eszköz segítségével 0,4 fokot emelkedett az alanyok bőrének hőmérséklete, ami a korai ébredés esélyét 58 százalékról mindössze négy százalékra csökkentette.

Még érdekesebb az a svájci kísérlet, melynek résztvevőinek lábára meleg vízzel teli palackot fektettek. Ennek eredményeként az erek kitágulnak a bőr felületén, a hőveszteség ennek következtében növekszik. Az a vér, ami a végtagok irányába áramlik, a test egyéb részeit lehűti, ez pedig elősegíti az elalvást.

A melegvizes palack talán furcsa megoldás lehet, de a zokni remekül tudja helyettesíteni.

Mozogj elalvás előtt

A kutatók szerint egy közepes intenzitású testmozgás elalvás előtt rendkívül hasznos lehet. Fontos azonban, hogy ne túl intenzív sportot űzz lefekvést megelőzően, mert az ellenkező hatást válthat ki. A legjobb az, ha sétálsz egyet késő délután vagy kora este.

Mindig ugyanakkor térj nyugovóra

A fények nagymértékben befolyásolják a belső órát. A National Sleep Foundation arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik reggel sok fényt kapnak, könnyebben felébrednek.

Az esti lefekvést megelőzően pár órával érdemes lecsökkenteni a fényt. Kerüld a TV, a számítógép és az okostelefon kijelzőinek fényét. Ezek rendkívüli mértékben rontják annak az esélyét, hogy könnyen el tudj aludni.

Legyél igényes a fekhelyed kapcsán

Bármennyire is megszoktad már az ágyadat, ne feledd, még a kiváló minőségű matracokat is le kell cserélni tízévente. Ennél hosszabb ideig nem tudják a tartásukat megőrizni.

A jó párna szintén kulcsfontosságú. Az, hogy számodra milyen az ideális, függ a súlyodtól, a testmagasságodtól és attól is, hogy milyen pozícióban szeretsz aludni. Az a lényeg, hogy tartsa a gerincet egy vonalban.