Mianmarban tovább tombol a katonai erőszak, 89 tüntetőt lőtt le a hadsereg

Mianmarban tovább tombol a katonai erőszak, 89 tüntetőt lőtt le a hadsereg

Legalább nyolcvankilencen meghaltak Mianmarban, amikor a hadsereg több városban tüzet nyitott a tüntetőkre szombaton - számolt be a Telex a BBC cikke alapján. A halálos áldozatok között gyermekek is vannak.

Ellenállást hirdetett a mianmari polgári árnyékkormány

Első ízben fordult a nyilvánossághoz szombaton az elűzött parlamenti képviselők által megválasztott mianmari polgári árnyékkormány ideiglenes vezetője, aki ígéretet tett a junta elleni „forradalom" folytatására. „Ez a nemzet legsötétebb pillanata, és közel van a hajnal" - írta Facebook-oldalán Manh Vin Khaing Than, aki a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjével együtt bujkál a február 1-jei puccsot végrehajtó junta elől.

Mint írják, az országban ez volt a február eleje óta tartó tüntetések legvéresebb napja.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is elítélte az erőszakot, amit egy diplomáciai nyilatkozat szerint "fegyvertelen civilek ellen követtek el".

Phil Robertson, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet ázsiai helyettes vezetője arról beszélt, "sokkoló, szörnyű, barbár és elfogadhatatlan, ami történt".

Egy szemtanú szerint úgy mészárolták le a tüntetőket, "mint a csirkéket".

A demonstrációkat annak ellenére szervezték meg, hogy a mianmari katonai junta pénteken mindenkit figyelmeztetett: fennáll annak a veszélye, hogy a hadsereg adott esetben akár fejbe is lőheti a tüntetőket.

Az ázsiai országban már több mint négyszáz halálos áldozatról tudni.

Ferenc pápa az erőszak leállítását sürgette Mianmarban

A biztonsági erők sorfala előtt térdelve imádkozó apácát idézte példaként Ferenc pápa szerdai beszédében, amelyben békét és az erőszak leállítását szorgalmazta Mianmarban. Ferenc pápa a szerdai általános audiencián mondott beszéde végén kijelentette, hogy "mély szomorúsággal" követi a Mianmarban zajló eseményeket. Kiemelte, hogy magas az áldozatok száma, elsősorban a fiatal tüntetők között.

Március 27. a fegyveres erők napja Mianmarban, amit egy hatalmas katonai parádéval ünnepeltek meg Najpjidó városában.

Az EU képviselete szerint "ez a terror és a becstelenség napja, a fegyvertelen civilek, köztük gyermekek meggyilkolása elfogadhatatlan".

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február elsején átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A délkelet-ázsiai országban időközben polgári árnyékkormány alakult Manh Vin Khaing Than vezetésével.