Ferenc pápa az erőszak leállítását sürgette Mianmarban

Ferenc pápa az erőszak leállítását sürgette Mianmarban

A biztonsági erők sorfala előtt térdelve imádkozó apácát idézte példaként Ferenc pápa szerdai beszédében, amelyben békét és az erőszak leállítását szorgalmazta Mianmarban. Ferenc pápa a szerdai általános audiencián mondott beszéde végén kijelentette, hogy "mély szomorúsággal" követi a Mianmarban zajló eseményeket. Kiemelte, hogy magas az áldozatok száma, elsősorban a fiatal tüntetők között.

"Én is letérdelek Mianmar utcáin, és azt mondom: szűnjön meg az erőszak! Én is emelem karom és azt mondom: kerekedjen felül a párbeszéd! A vérontás semmire nem ad megoldást. Győzzön a párbeszéd!"

- mondta az egyházfő.

Ferenc pápa szavaival Ann Nu Thawng xaveriánus szerzetesnőt idézte, aki a február 28-i béketüntetésen letérdelt a katonák sorfala előtt a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés leállítását kérve. Az utcán térden imádkozó apácáról készült fényképet Charles Bo bíboros, ranguni érsek tette közzé közösségi oldalán.

Elemzők rámutattak, hogy Ferenc pápa gyakran sürget békét és párbeszédet a világ konfliktussal teli övezeteiben, de ritka, hogy kifejezze szolidaritását a tüntetőkkel.

A mianmari junta újabb tüntetések nyomán vasárnap statáriumot vezetett be Rangun két kerületében, jogvédők szerint legalább 38 demonstrálót öltek meg biztonsági erők az országszerte zajló megmozdulásokon.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február elsején átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A délkelet-ázsiai országban időközben polgári árnyékkormány alakult Manh Vin Khaing Than vezetésével.

(MTI)