Müller Cecília: húsvétkor maradjunk szűk családi körben, és kerüljük a népszerű kirándulóhelyeket!

Müller Cecília: húsvétkor maradjunk szűk családi körben, és kerüljük a népszerű kirándulóhelyeket!

250 ezer Szputnyik V első dózisát kezdik kiszállítani.

A hétvégén a közterületi maszkviselési szabályok megsértése miatt 1813, a tömegközlekedésre vonatkozó maszkhordási előírások áthágása miatt 56, míg az üzletekre, bevásárlóközpontokban előírt maszkviselési rendelkezések megsértése miatt 29 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek – ismertette Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a testület hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a zárvatartási szabályok megsértése miatt egy, míg a kijárási tilalom megszegése okán 1481 intézkedés történt.

A járványüggyel összefüggésben eddig 556 büntetőeljárást indítottak, ami során 112 főt hallgattak ki gyanúsítottként – fűzte hozzá.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a járványügyi adatok során arra mutatott rá, az előző héthez képest 13 százalékkal nőtt az azonosított fertőzések száma. Mivel agresszíven terjedő vírusvariánsról van szó, ami miatt a betegség súlyosabb lefolyású, ezért

a fekvőbeteg-intézmények, intenzív osztályok rendkívül leterheltek.

Emellett azonban

a védekezés is rendkívül intenzíven zajlik

– emelte ki Müller Cecília.

Mivel senki nem tudja, hogy a fertőződést követően nála milyen formában fog lezajlani a betegség, ezért felhívta a figyelmet arra, rendkívül fontos, hogy minél előbb megkapjuk a védőoltást.

Ezért aki megszólíttatik, az menjen a háziorvoshoz, illetve az oltóhelyre, hogy fel tudja venni a védőoltást!

– hangsúlyozta, hozzáfűzve, 250 ezer korábban beszállított Szputnyik V vakcina első dózisát tudta feloldani, így megkezdődik azok kiszállítása az oltópontokra.

Ismét kérte az óvodai, bölcsődei dolgozókat, pedagógusokat, hogy hétfő éjfélig regisztráljanak a védőoltásra, ezt a csoportot ugyanis előbbre hozták az oltási tervben. Kiemelte, a regisztráció során megadott adatok alapján fog megtörténni az ő értesítésük, majd a legközelebbi oltópontra fogják irányítani őket.

A várandós kismamák, szoptató édesanyák oltásával kapcsolatban megismételte, őket a Pfizer és a Moderna vakcináival lehet oltani. Müller Cecília ezzel a csoporttal kapcsolatban is azt kérte, regisztráljanak, majd konzultáljanak háziorvosukkal, nőgyógyászukkal, mert ők tudják megállapítani, hogy fokozott kockázatú személynek minősülnek-e.

A szennyvízminták vizsgálatáról Müller azt mondta, abban országos átlagban stagnál a vírus örökítőanyaga, azonban enyhe emelkedést mértek Salgótarján, Székesfehérvár, Szeged, Zalaegerszeg és a budapesti agglomeráció tisztítóiból vett mintákban.

A közelgő húsvéti ünnepekkel kapcsolatban a tiszti főorvos fokozott óvatosságot kért. Mint fogalmazott,

maradjunk szűk családi körben, a nagy családok különböző háztartásokból most ne gyűljenek össze!

A tavalyi bezártsághoz képest azt mondta, most kimehetünk a friss levegőre, de arra kért, kerüljük a népszerű kirándulóhelyeket, hogy ezzel is elkerüljük a csoportosulásokat.