Lengyel diplomaták kiutasítása: Arányos választ ígérnek Oroszországnak

Lengyel diplomaták kiutasítása: Arányos választ ígérnek Oroszországnak

Arányos választ helyezett kilátásba Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes, miután Oroszország pénteken diplomáciai jegyzékben hivatalosan is megerősítette öt lengyel diplomata kiutasítását.

Szynkowski vel Sek sajtóértekezletén közölte: az orosz külügyminisztériumba pénteken bekéretett moszkvai lengyel nagykövet átvette a diplomaták kiutasításáról szóló jegyzéket. 

A lépésre számítottunk, hiszen az orosz külügy ezt már korábban jelezte honlapján

- utalt a diplomata a viszály múlt heti fejleményeire.

Moszkva döntését Varsó tudomásul veszi, és fenntartja magának az arányos válasz jogát - jelentette ki Szynkowski vel Sek. Úgy vélte: Oroszország lépései

ártalmasak, destabilizálják a térségbeli helyzetet. Adott helyzetben nagyon korlátozottak a párbeszéd lehetőségei

- tette hozzá.

Varsó múlt csütörtökön minősítette nemkívánatos személynek a varsói orosz nagykövetség három munkatársát. A lépést azzal indokolta, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak. Moszkva ezt követően válaszlépésként kilátásba helyezte öt lengyel diplomata kiutasítását. A jegyzék pénteki átadása ezt a döntést tette hivatalossá.

A lengyel-orosz diplomáciai csörte kezdete időben egybeesett tíz orosz diplomata kiutasításával az Egyesült Államokból, amely lépésre reagálva Moszkva tíz amerikai diplomatát minősített nemkívánatos személynek.

Diplomatabotrány: Szlovákia után Lengyelország is szolidaritást vállalt a csehekkel

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról - jelezte vasárnap a lengyel külügyi tárca a Twitteren. A szövetségesek közötti szolidaritás és a gyors cselekvés erőssé tesz minket - olvasható a varsói külügyi bejegyzésben, amelyben aláhúzzák, hogy Lengyelország teljes mértékben támogatja Csehország döntését az orosz diplomaták kiutasításáról a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanások kapcsán.

Szombaton viszont Prága utasított ki 18 orosz diplomatát a dél-morvaországi Vrbeticében 2014-ben történt robbanásokkal összefüggésben. Oroszország 20 cseh diplomata kiutasításával válaszolt, mire Csehország csütörtökön további orosz diplomaták kiutasítását helyezte kilátásba. Az utóbbi lépés nyomán a prágai orosz és a moszkvai cseh nagykövetség személyzete egyenlő létszámú lesz.

A visegrádi csoport országai a hétfőn a lengyel soros elnökség által ismertetett közös külügyminiszteri nyilatkozatban szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal. A dokumentumot szerdán az országcsoport házelnökei is támogatták.

Csütörtökön Szlovákia bejelentette, hogy Csehországgal való szolidaritása jeléül szintén kiutasít három orosz diplomatát, amire az orosz külügyminisztérium válaszlépéseket helyezett kilátásba. Pénteken a három balti ország is bejelentette orosz diplomaták kiutasítását.

(MTI)