Amerikai külügyminiszter a hazai sajtóhelyzetről: Teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének

Amerikai külügyminiszter a hazai sajtóhelyzetről: Teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken egy szűkkörű beszélgetés során fejtette ki véleményét – többek közt – Magyarország külkapcsolataival, jogállamiságával és sajtóhelyzetével kapcsolatban, melyen részt vett az erről beszámoló Telex is.

A külügyminiszter a lap kérdésére kijelentette, az Egyesült Államok és a Biden–Harris-kormány elkötelezett amellett, hogy megerősítse kapcsolatát a NATO-szövetséges Magyarországgal, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását.

Blinken úgy látja, hogy ezek a dolgok nem lehetnek összeférhetetlenek. Emellett elmondta, hogy számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó ügyben együttműködnének hazánkkal, különösen a biztonság, a bűnüldözés, továbbá a gazdasági és energetikai területek kérdésében. 

Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó

– tette hozzá az egyébként magyar felmenőkkel is rendelkező Blinken, aki a magyar sajtó állapota kapcsán azt gondolja, 

a demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet.

A pályáját egykor újságíróként elkezdő miniszter hasonlóságként idézte fel, hogy a szovjet idők korlátozott sajtóhelyzetére emlékeztetik a jelenlegi állapotok, mely szerinte ironikus, de inkább nem elégséges, hozzáfűzve:

Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát.

Blinken szerint egyre nagyobb gondot jelent a régiót érintő orosz és kínai jelenlét. Meglátása szerint 

Európa kétségtelenül egy geopolitikai verseny középpontja, ahol Moszkva és Peking aktívan dolgozik az integráció ellen, szemben azoknak az embereknek a vágyaival, akik szövetkezni szeretnének azokkal, akikkel csak akarnak. 

Mint fogalmazott, a két keleti állam különböző módokon igyekszik aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát.

"Az Egyesült Államok szorosan együtt fog működni az Európai Unióval"

Az Egyesült Államok szorosan együtt fog működni az Európai Unióval, hogy ellensúlyozza Kína agresszív fellépéseit a kereskedelem területén - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően. A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Antony Blinken sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, sem az Egyesült Államok, sem Európa nem képes egyedül érdemben fellépni Kínával szemben a kereskedelem területén.

Antony Blinken korábban egy sajtótájékoztatón arról is elmondta véleményét, hogy sem az Egyesült Államok, sem Európa nem képes egyedül érdemben fellépni Kínával szemben a kereskedelem területén. Ugyanakkor azt is leszögezte, Washington nem fogja arra kényszeríteni szövetségeseit, hogy válasszanak az Egyesült Államok és Kína között.