Kína budapesti nagykövete nem érti, honnan jöttek "az ujgurok elnyomásáról szóló állítások"

Csi Ta-jü
Fotó: Kína budapesti nagy­követsége

Úgy tűnik, már a kínai propagandát is gond nélkül kiszolgálja az egykor szebb napokat látott, mára a kormány egyik szócsöveként működő Magyar Nemzet. Történt ugyanis, hogy a lapnak interjút adott Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete, aki nem finomkodott a jelzőkkel, amikor az USA-ról beszélt, vagy amikor éppen az ujgurok szembeni agresszióról szóló vádakra reagált.

A Kína és az Egyesült Államok közti feszültségről, ellenségeskedésről úgy nyilatkozott, 

az elmúlt néhány évben Kína jogos érdekeinek indokolatlan elnyomása miatt a kínai–amerikai kapcsolatok példátlanul súlyos nehézségekbe ütköztek, ami nemcsak a két ország népének érdekeit sértette, de káros volt a világ stabilitása és fejlődése szempontjából is.

Amerika kapcsán továbbá arról is beszélt, hogy szerinte "az Egyesült Államoknak inkább a saját imázsán kellene változtatnia, a maga háza táján kellene rendet tennie", hozzátéve, hogy "Kína határozottan ellenzi azt az arroganciát, amellyel az Egyesült Államok beavatkozik a belügyeibe, és követeli, hogy változtasson ezen a régi rossz szokásán".

Arra a kérdésre, hogy mit gondol azokról a bírálatokról, melyek szerint Kína különböző törvények révén igyekszik szorosabban ellenőrzése alá vonni Hongkongot, a nagykövet azt mondta,

arra kérjük tehát azt a néhány országot, hogy ne ártsa bele magát Hongkong ügyeibe és Kína belügyeibe. Jó modorú úriember nem dugdossa bele a saját evőeszközét mások tányérjába

Az Egyesült Államok mellett az Európai Uniót is elítélte, ami szerinte szintén durván beavatkozott Kína belügyeibe, amikor arról határozott, hogy négy magas rangú kínai hivatalnokot sújt korlátozó intézkedésekkel, akik az EU szerint felelősök az ujgurokkal szembeni „elnyomó” bánásmódért.

Szankciókat vezet be az EU Kína ellen az ujgurokkal szembeni bánásmód miatt

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy szankciókat vezetnek be kínai tisztségviselők ellen a pekingi vezetésnek az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni elnyomó bánásmódja miatt - közölték szerdán Brüsszelben uniós források azt követően, hogy a tagországok kormányait képviselő diplomaták megvitatták a témát. Hozzátették, hogy a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák meg.

Csi Ta-jü elmondta,

"adatok bizonyítják, hogy 2010 és 2018 között Hszincsiangban az ujgur nemzetiség 25,04 százalékkal, a teljes hszincsiangi lakosságnak a kétszeresével, a han nemzetiségű lakosságnak a 12,5-szeresével növekedett", ezenkívül "az utóbbi hatvan évben a hszincsiangi lakosság átlagos várható élettartama 30-ról 72 évre emelkedett", továbbá "a bruttó nemzeti termék pedig több mint kétszázszorosára, míg az egy főre jutó GDP közel negyvenszeresére nőtt”.

Éppen ezért úgy fogalmazott,

"ilyen tények ismeretében érthetetlen, hogy honnan jöttek az »ujgurok elnyomásáról« szóló állítások".

Kína budapesti nagykövete arról is beszélt, hogy szerinte "először minden országnak a maga háza táján kellene sepregetnie", illetve hogy "Kína sohasem fogadta el az emberi jogi megmondóembereket, és ellenzi a kettős mércét".

Hazánkkal kapcsolatban azt mondta,

a járvány idején Kína és Magyarország is egy hajóban evez, kölcsönösen figyeljük, segítjük egymást, hathatós támogatást nyújtunk egymásnak.

Hozzátette, hiszi, hogy a kínai–magyar átfogó stratégiai partnerség és a különböző területeken folytatott gyakorlati együttműködés még jobban megszilárdul, és a két ország népének barátsága is tovább erősödik.

Hazám minden területen nyit a külvilág felé, ebben az oktatás egy fontos területnek számít.