Cullinane: Orbán Viktor illiberalizmusának kezelésére sokan keresnek választ az USA-ban

Cullinane: Orbán Viktor illiberalizmusának kezelésére sokan keresnek választ az USA-ban

Az Egyesült Államok és Európa közti kapcsolatok szakértője, Scott Cullinane osztotta meg gondolatait, többek között arról, miért jelenti a mostani Biden-adminisztráció számára a legfontosabb kérdések egyikét Magyarország az elkövetkező években - számol be a Central European Affairs.

Joe Biden első tengerentúli útja Európába vezet, ezzel is jelezve azt a szándékot, hogy nagyobb hangsúly kerüljön a kontinenssel közös transzatlanti kapcsolatokra - derül ki a szakértőt megszólaltató cikkből, mely szerint az amerikai elnök júniusban esedékes látogatásának fő célja a NATO-szövetséges felek közti történelmi kötelékek újraélesztése lehet, szemben a Trump-kormányzat időszakával. Hosszú távú kérdésekként a klímaváltozás és a kereskedelem is szerepet kap majd a megbeszélések során.

Cullinane szerint az USA és Európa képezte együttműködést tekintve Oroszország és Kína is kihívást tartogat, mely "agresszív politika" megoldásra vár Biden külpolitikájában.

A szakértő szerint az amerikai vezetésben sokak "aggasztónak" gondolják a magyar kormány elmúlt évekbeli tevékenységét, de "különösen aggasztó" a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem beruházása, mivel nem rég az USA által akkreditált CEU-t sikerült elűzni Bécsbe. Őt ezek nem kifejezetten partneri és szövetségesi lépésekre emlékeztetik.

A Fudan budapesti kampusza egy hídfőállást biztosít majd a kínai állami befolyás, pénz, ideológia és "puha hatalom" számára

- érvelt Cullinane, hozzátéve:

Washington döntéshozói szerint Magyarország NATO- és EU-csatlakozásakor egyetértett a közös értékekkel, míg az Orbán-kormány lépései ezektől már távolodnak.

Úgy látja, hogy Biden számára az elkövetkező években ez lesz "az egyik legfőbb politikai kérdés". 

Szerinte Orbán Viktor illiberalizmusának kezelése olyan kérdés, melyre Washingtonban sokan próbálnak megfelelő választ adni, azonban vitatott, hogy ennek a NATO-ból kell-e érkeznie. Hozzátette:

Nem vagyok biztos benne, hogy a NATO révén megfelelő formában lehet reagálni a magyar kormányra, de a NATO az oka annak, hogy Amerikának cselekednie kell

Ezt azzal magyarázza, hogy a katonai szövetség egyfajta "konszenzusos szervezet", tehát nem ez a feladata. Így a NATO-nak egyre nehezebb hatékony politikai kohéziót elérnie, ha az egyes tagállamok drasztikusan más értékek és érdekek mentén működnek. Szerinte ezért van szükség amerikai válaszra. Ugyanakkor valószínűnek tart egy "szókimondóbb" amerikai külpolitikát Közép-Európában, illetve a Szabad Európa Rádió "újjászületését".

A szakértő véleménye szerint noha az USA kormánya az elmúlt évek negatív hírei hatására döntött úgy, hogy ismét aktiválja néhány korábbi projektjét,

de a 2022-es hazai választásokba semmiképpen sem tervez beavatkozni,

hiába feltételezi ezt kritikája nyomán Orbán Viktor.

Az a vád, miszerint a hírekhez való hozzáférés garantálása beavatkozás, alapvető félreértés arról, hogy mi a demokrácia 

- mondta Cullinane, hozzátéve, hogy az életre hívott programok célja a magyarok, különösen a fővároson kívüliek hiteles információkhoz való hozzáférésének biztosítása.

Mindemellett megjegyzi,

Magyarország esete nem csupán Orbán Viktorról szól, hanem a demokrácia rendszeréről is.

Hasonlóképpen vélekednek az USA vezetői Kína hatalmi ellensúlyozását illetően is, amely Amerika és Európa stratégiai együttműködését igényli, és ez a "21. század nagy kihívása" a szakértő szerint, amit viszont Európa nélkül kivitelezhetetlennek lát.

Végül leszögezte azt is, hogy a transzatlanti együttműködés nem lehet sikeres, ha a NATO és az EU kormányait nagymértékben befolyásolja a kínai és az orosz pénz, amelyekhez olyan politikai érdekek fűződnek, amelyek ellentétesek a demokrácia megfelelő működésével.

Az előttünk álló évtizedek céljainak stratégiai összehangolásához tehát megfelelő alapok kellenek Cullinane meglátása szerint, s ezért gondolja azt, hogy Magyarország számít ez ügyben.