Többször feltett "provokatív kérdésünkre" válaszolt ma Gulyás Gergely

Többször feltett "provokatív kérdésünkre" válaszolt ma Gulyás Gergely

Mint ismert, a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való távozása után vált fontos kérdéssé, hogy egy új politikai formációban találjon európai szövetségeseket. Erről tanúskodott az Orbán Viktor meghívása nyomán április 1-jén létrejött háromoldalú találkozó, mely során Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, vagyis a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. Akkor – Salvini szavaival – egy jobboldali, "európai reneszánsz" megvalósítását tűzték ki célul maguk elé. A magyar kormányfő a formálódó szövetség kapcsán egyebek mellett azt is világossá tette:

Nem fognak felülni semmilyen provokációnak, az értékeik és az álláspontjaik világosak.

Emlékezetes, hogy alig egy hónappal ezelőtt a hazai közmédia Híradójában elhangzott, hogy "kérdésekkel provokált" egy osztrák újságíró, amikor bátorkodott kérdéseket feltenni e-mailben a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban.

A Profil nevű osztrák lap munkatársát az a vád érte, hogy valójában nem is kérdéseket, hanem "provokatív, kérdéseknek álcázott állításokat" fogalmazott meg, akit az M1 szerint egyébként előítéletek és lejárató szándék vezérelt. Emellett az esetet az "európai balliberális sajtó példátlan támadásának" titulálták:

Kérdésekkel provokált az újságíró

Provokatív, kérdéseknek álcázott állításokkal kereste meg a Fidesz EP-képviselőit egy osztrák liberális újságíró - ezt állítja a Fidesz. A párt szerint Orbán...

 

Az Inforádió pár nappal ezelőtti műsorában Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy a Fidesz "kész új európai mozgalmat indítani", s hozzáfűzte:

A szervezőmunkát a járvány lassítja, de nemsokára ez a három fél további partnerekkel kiegészülve meg fogja mutatni, hogy Európában akkor is van jobboldal, ha az EPP már nem is tekinti magát annak. Az európai együttműködés oldalán állunk, ennek nincs alternatívája, a szélsőségeket elutasítjuk, egy közös Európa-víziót akarunk vázolni, mert ezek nem Európa-ellenes pártok, csak a hagyományos európai értékeket nem gondolják idejét múltnak.

A kormányinfók alkalmával Gulyás Gergelynek hetekig próbálta az Alfahír feltenni a szorosan a témába vágó kérdést, ami a szóban forgó osztrák újságírót is érdekelt volna, azaz:

"Tervezi-e Orbán Viktor, hogy a Salvini–Morawiecki-találkozó nyomán tárgyalásokat kezd a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt vezetőivel is?"

A miniszter csak a mai kormányinfón törte meg a csendet, de így is csupán annyit felelt, hogy 

"nyitottak arra, hogy a szélsőségeket elutasító, demokratikus és valóban jobboldali csoportosulást hozzanak létre", továbbá "nyitva állnak a kapuk mások előtt is".

A kitérő válasz alapján tehát nem sok konkrétum derült ki arról, hogy milyen esetleges tervek lehetnek alakulóban a miniszterelnök európai szövetségépítését illetően, ahogy arról sem, hogy a két említett – francia és osztrák – politikai párttal egyáltalán kezdenek-e tárgyalásokat: ezek a pártok ugyanis közös frakcióban ülnek például a Salvini-féle olasz Ligával is.