Gulyás szerint 5 millió beoltott felett már nehezebb lesz haladni az oltással

Gulyás szerint 5 millió beoltott felett már nehezebb lesz haladni az oltással

A szokásos csütörtöki kormányinfón elhangzott újságírói kérdésekből több, az Alfahír által feltettekre is érkezett válasz Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter részéről:

  1. A 2022-es költségvetésben 1100 milliárd forint helyett 1400 milliárdot fogunk adósságszolgálatra fordítani, elbukott ezzel az államadósság elleni küzdelem? - ennek kapcsán a miniszter úgy fogalmazott, hogy a magyar államadósság 80% körüli aránya jelenleg jóval alacsonyabb az EU átlagánál, továbbá kijelentette, hogy vissza fogunk állni a korábbi szintre és az adósság mértéke "csökkenni fog évről-évre".
  2. Tervezi-e Orbán Viktor, hogy a Salvini-Morawiecki találkozó nyomán tárgyalásokat kezd a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt vezetőivel is? - erre vonatkozóan Gulyás leszögezte, hogy "nyitottak arra, hogy a szélsőségeket elutasító, demokratikus és valóban jobboldali csoportosulást hozzanak létre", ez előtt nyitva állnak a kapuk mások előtt is.
  3. Minisztersége előtt Ön is volt parlamenti bizottsági elnök, mi a véleménye arról, hogy hétfőn két bizottsági ülésen sem jött össze a határozatképesség? - a miniszer ennek kapcsán konkrét válasz hiányában a Népjóléti Bizottság egyik ellenzéki tagjának lemondásáról beszélt, illetve helyeselte a határozatképtelenséget: a kormánypárt, mint mondta, "helyesen nem biztosította a határozatképességet".
  4. Mi lesz azokkal a diákokkal, akik az írásbeli érettségi ideje alatt házi karanténban voltak? Kapnak-e esetleg pótnapot vagy csupán októberben mehetnek újra érettségizni? - Gulyás erről voltaképpen csak annyit mondott, hogy aki teheti, írja meg az érettségit.

Ezen kérdéseinket viszont Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nem olvasta fel, így válasz nélkül maradtak:

  • A kormány tudomása szerint mondta-e már vissza a korábban jelentkező kiállító országok közül valamelyik a meghívást a Budapesti Vadászati Világkiállításra a járványhelyzetre hivatkozva?
  • Csütörtökre hívta össze a Székesfehérvári Törvényszék a Dunaferr közgyűlését, ennek kapcsán kérdezzük, tervezi-e a kormány, hogy a Mátrai Erőmű mintájára beavatkozik a folyamatokba a magyar munkavállalók érdekében?

A kancelláriaminiszter ugyanakkor további kérdésekre felelve a következőkről is tájékoztatott:

  • Folyamatosan vizsgálják, hogy van-e összefüggés a szennyvízben lévő örökítőanyagok emelkedése és a nyitás között, de Gulyás elmondta, egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai hatása lenne.
  • Mint mondta, hogy a vakcinavásárlásokat tekintve nem azonos mércével mérik az egyes országokat az EU-ban.
  • Kiderült, 4 hónap alatt legalább annyi migráns próbált bejutni az országba, mint 2020-ban összesen. Szerinte "valóban igaz, hogy minden rosszban van valami jó", mivel úgy véli, a migrációs nyomás a járvány lecsengése után nagy erővel visszatérhet és

az erővel szemben erővel mi is meg fogjuk védeni a határt

- szögezte le a miniszter.

  • A béremelések kérdése kapcsán arról beszélt, hogy a főváros a leggazdagabb önkormányzat, és elég nagy a mozgástere.
  • Az AstraZeneca-oltás beadásának két alkalma között 12 hét eltelte ajánlott, de 4 hét után is lehet, a második dózis korábbi igénye esetén az oltóorvos feladata azt megszervezni - tájékoztatott.
  • A Pfizer-vakcina sorrendjét, azaz, hogy egy korábban regisztrált 19 éves miért kapja azt meg később, mint egy később regisztrált 18 alatti, Gulyás szerint az orvosi protokoll indokolja.
  • Az 5 millió fős határhoz megvan a kellő vakcinamennyiség, de a kérdés, mennyien fogják magukat beoltatni, mondta, hozzátéve: ennek elérése májusban reális. Elismerte, 5 millió felett nehezebb lesz haladni.

Az előválasztást semmilyen formában adminisztratív eszközökkel akadályozni, befolyásolni nem fogjuk

- erősítette meg Gulyás Gergely, egyúttal bízik abban, hogy a járvány nem erősödik vissza.

  • Nem lát olyan veszélyt most, ami alapján ősszel meg kellene hosszabbítani a veszélyhelyzetet, így ha nem bukkan fel új vírusmutáns, azt reméli, visszatér a szabad élet a nyárra.
  • Elmondta Becsó Zsolt országgyűlési képviselő ügyét érintően, hogy ő 27-én délután, bizonyíthatóan a szavazás után vett részt tesztelésen.
  • Mint ismertette, az indokolja, hogy bizottsági és testületi üléseket nem lehet tartani az önkormányzatokban, hogy ezt a rendkívüli jogrend mondja ki, ezért kapnak a polgármesterek szélesebb hatáskört.
  • Több hazánkban tartózkodó külföldi nem kapott védettségi igazolványt, pedig TAJ-számmal is rendelkeznek. Gulyás szerint az ő szervezett oltásuk most kezdődik meg, technikai hiba miatt még időpontot nem tudnak foglalni.
  • Abban az időszakban vagyunk, mikor megkezdődött az egészségügy visszatérése, a várólisták csökkentése is elindult - hangsúlyozta a tárcavezető, továbbá: 4,5 vagy 5 millió magyar beoltott után várható a visszatérés a normál rendhez.
  • Szerbia az oltakozás ösztönzése végett több mint 9 ezer forintnyi összeget ad a beoltottaknak. Erre Gulyás úgy reagált: Az oltás ingyenes és az adófizetők biztosítják az azt felvevőknek és ezért az épp elég szerinte, hogy a védettségi igazolvány többletjogosítványokat ad.
  • Az egészségügyi szolgálati jogviszony kapcsán szerinte kevés nyitott kérdés maradt, bár szerinte is sok átalakítást eredményez.
  • Szavai alapján tervezetten zajlik az oltás, nem kívánnak változtatni az oltópontok helyszínein, marad az, hogy egészségügyi intézményekben lehet oltani, illetve oltóbusszal, más helyszínt nem lát szükségesnek.
  • Problémaként merült fel, hogy az EESZT online időpontfoglaló rendszere továbbra is TAJ-számot kér, a miniszter szerint már az informatikai rendszer módosítása zajlik.
  • Gulyás végül kifejtette: az esküvők megtartásának kockázata lényegesen nagyobb 5 millió beoltott alatt, mivel éttermekben is csak védettségi igazolvánnyal lehet megjelenni, így ez ügyben türelmet kért május végéig.