Putyin politikai ellenfele szerint Oroszország viszonya az EU-hoz a hidegháborús időket idézi

putyin
MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Oroszország viszonya az Európai Unióhoz a hidegháborús időket idézi - jelentette ki Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari vállalat egykori tulajdonosa, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai ellenfele, az unión belüli demokratikus folyamatokba történő külföldi beavatkozást vizsgáló európai parlamenti különbizottság keddi ülésének keretében.

Az MTI azt írja, Hodorkovszkij - az általa életre hívott úgynevezett Dosszié-projekt legújabb feltárásaira hivatkozva - hangsúlyozta, hogy információik szerint az orosz vezetés szoros kapcsolatokat tart fent olyan politikusakkal és közszereplőkkel szerte az Európai Unióban, akikkel együttműködve megpróbálja befolyásolni és aláásni az unión belüli politikákat és döntéshozatalt,

konfliktusokat és korrupciót szítva, nem riadva vissza a megfélemlítéstől sem.

Hozzátette, hogy olyan információknak van birtokában, amelyek egyértelmű kapcsolatot jeleznek a Kreml és az utóbbi évek politikai gyilkosságai és merényletei között Európában, valamint a csehországi vrbeticei lőszerraktárakban 2014 októberében és decemberében történt robbanásokkal összefüggésben.

Hodorkovszkij szerint orosz befolyás legfőbb célpontja Franciaország és Németország. Információi szerint Németországban jelenleg 200 orosz különleges ügynök tartózkodik. Ezenkívül az orosz törekvések területeként említette Ausztriát, Görögországot, Ciprust, Lengyelországot, és két balti államot, Litvániát és Lettországot is.

A volt olajmágnás elmondta továbbá, hogy az unió Oroszország elleni szankciói akkor lennének a leghatékonyabbak, ha a Putyin elnök érdekszférájába tartozó oligarchákat céloznák mivel

ők finanszírozzák a jelenlegi rezsimet.

Putyin szerint nincs bocsánat azok számára, akik elfelejtették a második világháború tanulságait

Nincs bocsánat azok számára, akik a második világháború tanulságait elfelejtve ismét agresszív terveket szőnek - jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök a nácizmus felett aratott győzelem 76. évfordulója alkalmából. "A háború annyi elviselhetetlen megpróbáltatást, gyászt és könnyet hozott, hogy lehetetlen elfelejteni.

Azt is kijelentette, hogy az orosz nép mintegy 70 százaléka nem támogatja az orosz állam "háborús feszültségeket szító propagandáját".

Mihail Hodorkovszkij, aki üzletemberként a '90-es évek közepén szerezte meg a Jukosz állami olajvállalat ellenőrző részvénycsomagját és valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben adóelkerülés és sikkasztás vádjával, miután összeütközésbe került Putyinnal. Az orosz elnök 2013-ban kegyelemben részesítette a volt olajmágnást, aki ezután Nyugatra távozott. Jelenleg Londonban él önkéntes száműzetésben, ahonnan továbbra is bírálja az orosz vezetést.