Kivágják a csopaki platánfákat

platánfa
pixabay.com

A hirbalaton.hu írta meg, hogy május 10-én, azaz ma a madarak és a fák világnapján különösen szomorú a hír, hogy Csopakon a vasút villamosítása – illetve a helyi lakosok szerint a figyelmetlen tervezés – miatt kivágnak egy 30-33 darabból álló platánsort. 

A Vasút utcában 30-40 éve ültetett, zömében platán fákat, köztük egy-két diófával, a héten csütörtökön és pénteken kívánják kivágni, amiről csak a múlt héten értesítették a lakosságot. Az ok, hogy a vasút villamosításához szükséges, oszlopokra szerelt vezetékek melletti biztonsági sávon belülre került a fasor, ezért kívánják azt kivágni – a helyiek tudomása szerint, akik sérelmezték, hogy az ügyről csak a múlt héten értesültek, holott lett volna más megoldás. Több helyen ugyanis a vasút másik oldalán fut az új vezeték, ami ezen a szakaszon is megmenthette volna a fasort – állítják az ott élők. 

Úgy látják, sem a MÁV tervezői, sem a vasúttársasággal korábban egyeztető helyi önkormányzat nem járt elég körültekintően, azért kell vesznie az értékes, egészséges fasornak.

Most már késő minden tiltakozáshoz, hiszen a vezetéktartó oszlopokat felállították, és hamarosan beindul a villamosított vasút a Balaton északi részén is, amit egyébként mindenki nagyon vár

- fogalmazott a hirbalaton.hu-nak az egyik csopaki lakos.

A lap kereste a polgármestert, de egyelőre sikertelenül.

Az Alfahír pedig a következő kérdéseket jutatta el a MÁV Kommunikációs Igazgatóságához:

- van-e még lehetőség arra, hogy változtassanak az oszlopok elhelyezésén
- mennyiben felelős a MÁV azért, hogy az ott élők csak egy héttel a fák tervezett kivágása előtt tudhadták meg, hogy mi lesz a platánsorral?
- a tervezésnél figyelembe vették-e, hogy ebben az esetben olyan természetkárosítással kell számolni, amiről mindenképpen időben kell tájékoztatni az érintetteket és a helyi önkormányzatokat?
- ha mégis kivágják a platánfákat a MÁV-nál felvetődött, hogy valamilyen módon segtísték akár új fák máshova telepítésével a környezetvédelmet?
- a környezetvédelem, mennyiben befolyásolja a MÁV tervezőit az ilyen, vagy más jellegű  fejlesztések során?

Amint válaszol a vasúttársaság, vagy reagál a csopaki polgármester, frissítjük cikkünket.