Hiába az áremelkedés, a kormány szerint annyival nőtt a fizetésünk, hogy több élelmiszert vehetünk

Hiába az áremelkedés, a kormány szerint annyival nőtt a fizetésünk, hogy több élelmiszert vehetünk

"A fogyasztókat érintő terhekre reflektálva fontosnak tartom megemlíteni, hogy az elérhető legfrissebb adatok alapján 2021. januárban a keresetek 9 százalékkal növekedtek éves alapon, ami jelentősen meghaladja a hazai élelmiszerárak növekedési ütemét. Ennek alapján az áremelkedés ellenére elérhetőbbé váltak az élelmiszerek a lakosság számára"

- ezt válaszolta Nagy István agrárminiszter arra a felvetésre, hogy iparági becslések szerint a takarmány-alapanyagok árának megugrása 

akár 15-20 százalékkal is emelheti a hús, a tej, a tojás termelési önköltségét. A legnagyobb mértékben a csirkehús ára nőhet.

A KSH szerint 7,2 százalékkal drágultak tavaly az élelmiszerek

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők 2,7-2,8 százalékos decemberi inflációra számítottak.

Az alapvető élelmiszerek hirtelen drágulása eléggé kiverte a biztosítékot, a DK-s Vadai Ágnes ezért kérdezett rá a szakminiszternél, van-e a kormánynak terve, hogy csökkentse valahogy a lakosság terhét. Nos, úgy tűnik, az Orbán-kormány nem tesz semmit a drágulás társadalmi hatásainak csökkentése érdekében. Nagy István szerint ugyanis európai uniós tagállamként és piacgazdasági körülmények között

"nincs érdemi eszköz a mezőgazdasági termékek, takarmányok árának, illetve a fogyasztói árak közvetlen befolyásolására". 

Írja, miközben hazánkban 27 százalékos áfa terheli az élelmiszercikkeket. 

Egyébként Nagy István arról is ír, hogy hiába érezzük másként, igazából olcsóbb lett az élet: "a húsok fogyasztói árváltozása éves alapon (2020. március - 2021. március) az EU átlagában +0,1 százalékot tett ki, míg Magyarországon 1,9 százalékot csökkent". 

Ezek után panaszkodjon valaki az árak!