Az egészségügyi szakértő szerint akár egy ostoba bosszú is állhat a fizetős PCR-tesztek mögött

Az egészségügyi szakértő szerint akár egy ostoba bosszú is állhat a fizetős PCR-tesztek mögött

Kunetz Zsombor amellett, hogy az oltás fontosságát is hangsúlyozta, lapunknak elmondta, a műtét előtti fizetős PCR-tesztek és a kormány járványügyi működése között akár ok-okozati kapcsolat is lehet: „ha valami nem tetszik, akkor megpróbálják egy ilyen magyaros vircsaftos pofonnal rendezni a dolgokat.”

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken Facebook-posztjában közölte, miszerint május 13-tól indulhatnak újra az elektív, vagyis halasztható beavatkozások és rehabilitációs folyamatok a megfelelő egészségügyi óvintézkedések betartásával.

A miniszter hozzátette: a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában a páciensnek a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel, illetve a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel kell rendelkeznie. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak kapcsán, hogy a PCR-, illetve antigén gyorstesztet a kórház, vagy a beavatkozó intézmény állja-e az oltással nem rendelkező személyek esetén közölte, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem szükséges a PCR-teszt, viszont aki nem oltatja be magát, saját költségére kérhet PCR-, illetve gyorstesztet.

Szél Bernadett, a Jobbik és a Momentum által támogatott országgyűlési képviselőjelölt ennek kapcsán kedden Facebook-bejegyzésében azt írta, alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordult az ügyben. Mint fogalmaz, fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a társadalombiztosítási-ellátáson (tb) belül végzett műtéteket bárki számára is.

Gondoljon már bele legyen szíves a kormány, sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja! Ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. Nem segíteni kellene inkább ott? És mi a helyzet a gyermekekkel, rájuk sem tért ki a miniszter: nekik – helyesebben a szüleiknek – is fizetni kell a tesztért műtét előtt, holott jó részük még nem is kaphat oltást?

– fogalmaz, felidézve, Müller Cecília a februárban újrainduló egynapos beavatkozások kapcsán még azt nyilatkozta, hogy mivel a beavatkozás előtt a páciensnek előírt PCR-teszt járványvédelmi szempontból létfontosságú, nehogy bevigye az intézménybe a fertőzést, ezért a teszt ingyenes a páciens számára.

Szél úgy véli,

megint káosz az egész, a kormány ráadásul nem adott egzakt felsorolást, az viszont ennyiből is látszik, hogy nem ez a helyes út: nem sarcolni kell, hanem segíteni – tiszta beszéddel, átláthatósággal, propaganda-szólamokat nélkülöző tényszerűséggel, a legrosszabb helyzetben levő emberek felé pedig extra odafigyeléssel.

Minderről megkérdeztük Kunetz Zsombor egészségügyi szakértőt, aki az Alfahírnek elmondta, tökéletesen megérti mindenki felháborodását a kérdésben, azonban érdemes egy kicsit mélyebben, másik oldalról is megvizsgálni a dolgot.

A szakértő úgy véli, a társadalom nagy része vállal egyfajta kockázatot, „kényelmetlenséget” azzal, hogy beoltatja magát: pontosan azért, hogy a társadalom mint képződmény valahogy működjön.

Ahhoz pedig, hogy ez sikerüljön, s vissza tudjuk kapni valamilyen szinten a normális életünket, illetve meg tudjuk akadályozni, hogy a későbbiekben ilyen fertőzésben ne veszítse el valaki az életét, átoltottságra, nyájimmunitásra van szükség. Ezt pedig csak akkor fogjuk elérni, ha a társadalom felelősen dönt ebben a kérdésben.

Amikor elérhető többféle oltóanyag, és nem az állam kényszeríti állampolgáraira a saját elhatározását, azt gondolom, egy felelős döntés, hogy mindenki beoltatja magát. Ha ez nincs meg, akkor anélkül, hogy bárkit is kirekesztenének egészségügyi ellátásból, jogos kérés lehet, hogy valamivel járuljanak hozzá a saját ellátásukhoz, ami kapcsolódik a koronavírus-járványhoz: ez pedig a PCR-teszt is lehet

– mondta a szakember.

De mi van a szegényebbekkel?

Kunetz szerint soha nagyobb szüksége ezeknek az embereknek nem volt arra, hogy át legyenek oltva koronavírus ellen.

Ez a réteg a legsebezhetőbb, őket tudja a járvány leginkább térdre kényszeríteni. Nincs kapcsolati tőkéjük, ha kórházba kerülnek, érdekérvényesítő képességük a társadalomban a legalacsonyabb. Ha ők védve vannak, akkor legalább az életük egy része védett lett. Azt gondolom, ha a szegények ezért oltatják be magukat, ám legyen, mert ezzel is őket védjük

– összegezte.

A tb kérdés

Sokunknak ismerős a bérpapíron szereplő tb-levonás sora: ez az az összeg, amit havonta lecsípnek a fizetésünkből. Akkor miért nem abból állják a PCR-teszteket ebben az esetben?

Kunetz elmondta, a tb mindenkinek a műtét előtti kivizsgálását és az azutáni ellátását is fedezi. Példaként hozta fel, miszerint jogszerűtlen volt, hogy a betegnek adott esetben a saját költségén kellett mondjuk a véralvadásgátló gyógyszereit megvennie, hiszen ezt elméletileg a tb-térítésnek tartalmaznia kell. Más kérdés azonban – mondta –, hogy az a költség, amit bizonyos beavatkozások esetén erre szán a kormány, gyakorlatilag sokszor például magát az eszközt, mondjuk egy implantátumot sem fedezi, nem hogy a munkát magát.

A szakértő szerint tehát, amennyiben innen közelítjük meg a kérdést, akkor igen, a tb-nek elméletileg tartalmaznia kellene a PCR-teszt árát.

Mégis azt gondolom, ebben az esetben valamilyen hozzájárulást jogosan el lehet várni attól, aki nem tesz hozzá a társadalom nagy többségének védettségéhez. Egy tervezett műtéthez hozzájárulni akkor, amikor nem járul hozzá a védekezéshez, nem gondolom, hogy annyira ördögtől való. Szél Bernadettnek teljesen igaza van úgy, hogy közben talán még sincs.

Februárban még ingyenes volt

De mi lehet az oka, hogy pár hét leforgása alatt megváltozott a kormány „tesztekhez való hozzáállása”? Kunetz szerint van egy óriási probléma a kormányzati kommunikációban.

Ha mindezt azzal próbálja meg a kormányzat indokolni, ahogy levezettem, akkor az egy elfogadható magyarázat. De ha azzal indokol és azt kommunikálja, hogy bosszút áll azokon, akik nem fogadják meg az akaratukat – ami most történik gyakorlatilag –, akkor ennek megint van egy támadható eleme. Itt nem arról van szó, hogy ezt végiggondolták volna, úgy, ahogy mondjuk ezt én levezettem, hanem arról, hogy zsigerből ostoba bosszút indítottak. Amit látunk egyébként a működésükben is: ha valami nem tetszik, akkor megpróbálják egy ilyen magyaros vircsaftos pofonnal rendezni a dolgokat

– mondta végezetül Kunetz.

Kerestük a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) is Szél Bernadett bejegyzése kapcsán, portálunknak azt a választ adták:

a MOK hivatásrendi köztestület, nem politizál, így a politikusok nyilatkozatait sem kívánjuk kommentálni.