Müller Cecília: Túl vagyunk a nehezén, visszatérhetünk a hazai közegészségügy természetes állapotába

kórház
Illusztráció
Béli Balázs / Alfahír

Orbán Viktor pénteki rádióinterjúja után általában kevés közölnivalója marad az operatív törzsnek, ma sem volt ez másként. Mindenesetre azt az országos oltási munkacsoport vezetője, György István is megerősítette, a beoltottak száma meghaladta a 4,5 millió főt, ezzel az átoltottság elérte 46 százalékot. Több mint 2,6 millióan már a második vakcinát is felvették. 

Elmondta azt is, odáig jutottunk, hogy kortól, nemtől, szakmától, egészségügyi állapottól függetlenül most már bárki, napokon belül megkaphatja az oltást. György István közölte:

a regisztráltak körében a 30 évesnél idősebbek 85 százaléka megkapta az első oltást. 

Fontos tudni, hogy azok a regisztrált 16-18 évesek, akik eddig nem foglaltak időpontot a Pfizer-vakcinára, keddig tehetik azt meg. Annak a 144 ezer állampolgárnak is keddig van lehetősége időpontot foglalni, akit SMS-ben értesítettek. Amennyiben nem telnek meg a helyek, bővítik az értesítendők körét - tette hozzá. 

Az országos tisztifőorvos szerint túl vagyunk a harmadik hullám nehezén. Ma már négyszerese a gyógyult betegek száma az akítv fertőzöttekének - magyarázta Müller Cecília. Szerinte lassan visszatérünk

"abba a természetes állapotba",

ami korábban jellemezte a magyar közegészségügyet (egyébként itt példaként felhozta a tiszta ivóvizet is.... - a szerk.)

Azt is közölte, hogy a szennyvízből kimutatható adatok is kedvezőek, még Budapesten is csökken a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége (csak Pécsett és Szekszárdon emelkedett némileg).

Ugyanakkor Müller Cecília szerint a járvány a világban még nem ért véget.