Schanda Tamás elmondta, nem akarnak vitát Brüsszellel, ezért szervezik ki az atomenergiát is

Schanda Tamás elmondta, nem akarnak vitát Brüsszellel, ezért szervezik ki az atomenergiát is

Mint megírtuk, a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat szerint 2022-től kikerülne az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább.

2022-től kikerülne a jövőbeni kormányok ellenőrzése alól a paksi bővítés felügyelete

2022-től kikerülne az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább - írja a 444.hu a kedd éjjel beterjesztett kormányzati törvénymódosító javaslat alapján. Ennek értelmében teljesen átalakítanák a paksi bővítés (Paks2) felügyeletét, melynek egyik legfontosabb engedélyező hatósága az OAH.

Az, hogy az Országos Atomenergia Hivatal vezetője 9 évre lesz kinevezve, azt is jelenti egyúttal, hogy egy esetleges kormányváltás után is elmozdíthatatlan marad pozíciójában. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, az volt az Unió kérése, hogy független szervként működjön az OAH, ezért döntöttek így. Szerinte a függetlenséget garantálja, hogy nem kormányzati alkalmazott vezeti, hanem szakmai kinevezett, hozzátéve, "akik azt gondolják, hogy ehhez valamilyen politikai hűségeskü szükséges, tévedésben vannak".

Nos, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitka ennél valamivel tovább ment, a Magyar Nemzetnek adott interjújában egyenesen úgy fogalmazott, hogy 

Brüsszel rendszeresen számon kéri az OAH függetlenségét, és megkérdőjelezte az eddigi rendszer megfelelőségét. Szerintünk úgy is jó volt, ahogy eddig működött, de nem akarunk egy ilyen fontos kérdésben vitát.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a változás következtében az OAH-nál növekedni fog a személyi, szervezeti, szabályozási és költségvetési autonómia, nem utolsó sorban pedig a hivatal humánerőforrás-vonzó képessége is erősödhet.

Az Országos Atomenergia Hivatal eddigi főigazgatója, Fichtinger Gyula egyébként április végén indoklás nélkül távozott a posztjáról.