Szlovák ex-kormányfő: "Az ilyen állítások, melyek sajnos Viktor barátomtól származnak, teljesen hamisak"

Szlovák ex-kormányfő: "Az ilyen állítások, melyek sajnos Viktor barátomtól származnak, teljesen hamisak"

Orbán Viktor legutóbbi javaslata, miszerint létrehozna egy "új tengelyt" az EU-ban, egy hárompilléres hatalmi központ mentén, mely Németországból, Franciaországból és a Visegrádi Négyekből (V4) áll, erőteljes visszhanggal járhat bizonyos politikai csoportosulásokra nézve, ám Mikuláš Dzurinda volt szlovák miniszterelnök másképp látja ezt a kérdést. A felvázolt elképzelés számára "teljesen irreálisnak és károsnak" tűnik – írja a Central European Affairs.

Úgy látja, hogy Orbán javaslata, mely az unió több blokkra való töredezését célozza, "az EU végének kezdetét" jelentené. Emellett szerinte az orosz és kínai érdekek sejlenek fel az ötlet mögött, nevezetesen az Európai Unió "megbénítása és lebontása".

Orbán: „Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért"

Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia, van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a postoj.sk című szlovák hírportálnak adott, szerdán este megjelent interjújában. A tematikailag átfogó nagyinterjúban a magyar miniszterelnök időszerű és nagyobb időtávlatokat átölelő témákról egyaránt nyilatkozott, köztük az elmúlt évtizedek történéseiről, az Európai Unió és Közép-Európa jövőjéről, a migrációról, és a vakcinapolitikáról is.

A magyar miniszterelnök nem olyan régen tett állítása szerint Magyarország és Szlovákia EU-tagsága "hátrányosnak" és "veszteségesnek" bizonyult.

Ez egyszerűen hamis 

– jelentette ki Dzurinda.

Mint a lap leírja, Magyarország és Szlovákia is a nettó kedvezményezettek közé tartozik, és gazdasági konvergenciát élvez. Bár a folyamat sebessége sok kívánnivalót hagy maga után, a siker kulcsa a tagállamok kezében van. Az innováció, a digitalizáció, a minőségi oktatás, a kutatás és a mesterséges intelligencia területén megvalósuló reformok hozzájárulhatnak a gyorsabb konvergenciához. 

Oroszország és Kína "jelentős kérdés" az európai államok számára. A volt szlovák vezető szerint a két keleti ország a jól ismert divide et impera, vagyis az oszd meg és uralkodj taktikáját hirdeti, amelyet a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja is kiemel legújabb kutatásában.

Dzurinda szerint figyelmen kívül hagyják az uniós intézményeket, és bizonyos politikai és gazdasági előnyökért cserébe preferálnak bizonyos tagállamokat. 

Mindkét ország egyre agresszívebbé és egyre kevésbé megbízhatóvá válik 

– vélekedik a volt szlovák kormányfő, aki figyelmezteti az országokat a Kínával való szoros együttműködést tekintve. 

Dzurinda elítéli Kínát, amiért nincsenek kölcsönös gazdasági kapcsolatai az EU-val, s inkább a hazai vállalataikat részesítik előnyben, és diszkriminálják a külföldi cégeket.

Belátása szerint ugyancsak ellentmondásos a kínai és az orosz kormány külföldi propagandájának támogatása, illetve az emberi jogok megsértése. Mint fogalmazott:

Ez nem pozitív, mivel nem teremti meg a teret a konstruktív együttműködés számára.

Továbbá az EU-nak el kell kerülnie mindenfajta függőséget mindkét országtól a stratégiai infrastruktúra területein: az 5G, a biztonság, a védelem és az energia, valamint a gyógyszeripar terén is.

A V4-ek együttműködését illetően Dzurinda azt gondolja, hogy mind a négy ország számára

az együttműködés folytatódik azon alap tény mentén, hogy többé-kevésbé ugyanazon a földön élünk, és ugyanazok a történelmi és kulturális hagyományok és történelem jutott.

A jövőben a V4-nek továbbra is politikai konzultációs platformként kell szolgálnia. Amíg ugyanazok az érdekek érvényesülnek, a tagállamok között nem fog hiányozni a támogatás. Azonban a visegrádi négyek kamerák előtt mutatott egysége gyakran eltűnik a politikai konzultációk lezárásával – teszi hozzá.

Az egykori szlovák kormányfő elmondása szerint sokszor tapasztalta, hogy nagyon gyakran alkottak ugyan egységet, de amikor a mezőgazdasági szektor támogatásáról és az új technológiákról volt szó, hirtelen már más álláspontra helyezkedtek az egyes nemzetek vezetői.

Ugyanakkor az EU sikeressége érdekében Dzurinda a közösség és annak működésének jelentős megreformálását is szükségesnek tartja, különválasztva a közös és a tagállami hatáskörbe tartozó ügyeket.

Jelesül a döntéshozatali eljárást is meg kell szerinte változtatni: egyhangúságról minősített többségre.

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppártból

(Cikkünk frissül...) A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Ismeretes, a Fidesz márciusban távozott az Európai Néppártból (EPP). Az EPP frakcióját pedig az utóbbi időben a baloldal felé történő közeledés állításával bírálták. Ezzel kapcsolatban Dzurinda leszögezi:

Az ilyen állítások, amelyek sajnos Viktor barátomtól származnak, teljesen hamisak

A keresztény és demokrata ex-miniszterelnök szerint a szolidaritás, a társadalmi igazságosság, az emberi méltóság vagy a szociális piacgazdaság, valamint a menekültek iránti együttérzés elvei határozottan rögzítve vannak.

Ezek az elvek baloldaliak?

– teszi fel a kérdést, hozzátéve, hogy elismeri, a liberális és progresszív, haladó mainstream média, politikai elit és nem kormányzati szervezetek nyomása erős, de szerinte politikai oldaltól függetlenül a demokratáknak küzdeniük kell az egyensúlyért a társadalmainkban ahelyett, hogy ideológiai háborúkat vívjanak.

a liberálisok nem lehetnek konzervatívok, a konzervatívok sem liberálisok

– egyértelműsíti Dzurinda, egyúttal felhívja a figyelmet, hogy kompromisszumra volna szükség a kulturális kérdések és a kölcsönös megértés tekintetében.