Lukács: a választók azért küldték a Jobbikot a parlamentbe, hogy a kormány ellenzéke legyen

Lukács: a választók azért küldték a Jobbikot a parlamentbe, hogy a kormány ellenzéke legyen

A szólásszabadság védelmében vonult ki a Jobbik kedden a parlament ülésének napirend előtti részéről – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedd esti beszélgetésében Lukács László György, az ellenzéki párt alelnöke. Úgy véli, megéri ezt vállalni, mert a választóknak így lehet megmutatni, hogy a Fidesz és Kövér László így akarja korlátozni ezt az alapvető állampolgári jogot.

A választók erre adtak felhatalmazást, a Jobbikot azért küldték a parlamentbe, hogy az ellenzéke legyen a kormánynak

– szögezte le Lukács, aki felháborítónak nevezte, hogy a házelnök a felszólalóba

kommunista módszerekkel belefojtja a szót.

Kövér László 24 másodperc után kikapcsolta Jakab Péter mikrofonját, majd sértegette a jobbikosokat, akik kivonultak az ülésről

Címlap Kövér László 24 másodperc után kikapcsolta Jakab Péter mikrofonját, majd sértegette a jobbikosokat, akik kivonultak az ülésről Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje ismét nem mondhatta el a napirend előtti felszólalását, de most még kínosabb közjátékká változott Kövér László parlamenti házmesterkedése.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, Jakab Péter nem provokált, ha Kövér László a tegnapi, 18 másodperc után elnémított napirend előtti felszólalást provokációnak tartja, akkor ne vezesse az ülést! Rámutatott, mások is tudnak ülést vezetni, Kövér László viszont csak akkor megy be, amikor „elronthatja a demokráciát”.

Felhívta a figyelmet, hogy amit ma Kövér László megenged magának, hogy belefojtja egy ellenzékibe a szót, azt lehet, hogy máskor majd egy fideszes polgármester fogja megengedni magának,

ezek a példák ragadósak.

Lukács hangsúlyozta, Jakab felszólalásában nem sértegette a házelnököt, ellenben Kövér László egy bizottsági ülésen „büdös bunkónak” nevezte az ellenzéki vezetőt, és hölgy képviselőkre használ olyan kifejezéseket, melyeket sehol nem lenne szabad használni.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a parlamentben közéleti szereplők ülnek, akiknek több bírálatot és kritikát kell elviselniük, mint az utca emberének.

A jelenlegi közbeszéd sínvonalára vonatkozó kérdésre Lukács azt mondta,

nem lehet a közbeszéd része, ha ellenzéki képviselő asszonyokat „kisanyámoznak”.

A kirótt büntetés után megindított közösségi gyűjtéssel kapcsolatban Lukács úgy vélekedett, ezzel egyrészt felhívja a figyelmet a Fidesz ellenzéket sújtó sanyargatására, másrészt összekovácsolja a szólásszabadság védelmében az embereket.

Jakab: "Ha százmillióra büntetnek, akkor sem tudnak elhallgattatni!"

Ha százmillióra büntetnek, akkor sem tudnak elhallgattatni! - kezdi Jakab Péter a Jobbik miniszerelnök-jelöltje szombat esti Facebook-posztját, melyben a legutóbbi bírságára, a "ficsúrozásért" Kövér László által rárótt mintegy 10 milliós pénzbüntetésre utal, és egyúttal rögtön megköszöni a pártelnök a rengeteg hozzá érkezett támogató levelet is ennek kapcsán.

Kijelentette, továbbra is rést fognak venni a parlament munkájában, mert a választók őket a kormányzati és parlamenti munka ellenőrzésével bízták meg.

A Závecz Research közvetlen államfőválasztás kérdését firtató kutatásáról Lukács azt mondta, abban az ellenzék teljesen egységes, mert egy ilyen közjogi méltóságot olyan személynek kell lennie, akit a lehető legtöbben választanak meg. Felhívta a figyelmet, a környező országok java részében közvetlenül választják az államfőt.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, Áder János csak olyan törvényeket küldött vissza a parlamentnek, amelyeknél olyan súlyos jogi aggályok voltak, hogy „kilógott a lóláb”. Viszont az államfő által visszaküldött törvények esetében az lenne a helyes, ha a javító szándékú javaslatokat a törvényhozó erők beleveszik, és elgondolkodnak azon, hogy a visszaküldött javaslat szolgálja-e az emberek érdekeit, vagy csak egyes szektoroknak kedvez.

A közvetlenül megválasztott elnök viszont megtestesítené azt a kontrollt a parlament felett, amire szükség van

– hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve, a közvetlenül választott államfő esetén a jogkörök bővítésére is szükség lesz, hogy az a közjogi méltóság jól funkcionáljon.

Még a fideszesek fele is közvetlen államfőválasztást szeretne

A kormánypárti szavazók 48, az ellenzékiek 68, a párt nélküliek 48 százaléka, a teljes népesség 56 százaléka egyetértene azzal, hogy a 2022-ben összeülő parlament tegye lehetővé a köztársasági elnök közvetlen megválasztását - írja a Telex a Závecz Research május 8. és 17. között lezajlott kutatására hivatkozva.

Arra a kérdésre, hogy a közös ellenzéki programnak része lesz-e a közvetlen államfőválasztás, Lukács úgy felelt, mivel ebben nagyobbrészt egyetértés van, ennek a programban ott a helye.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: