Pulzus-kutatás: a fiatalok körében Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Pulzus-kutatás: a fiatalok körében Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

A Pulzus Piackutató Intézet adatai szerint - amelyeket az atv.hu közölt - továbbra is fej-fej mellett haladnak az ellenzéki oldal legerősebb miniszterelnök-jelöltjei, azaz Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik) és Karácsony Gergely (Párbeszéd-MSZP, LMP), ugyanakkor a szavazótáboruk sok tekintetben eltér. 

Összességében Karácsony Gergely vezet (19 százalék), Dobrev Klára a második (18 százalék), őket követi Jakab Péter, 16 százalékkal. Viszont még mindig van 33 százalék, aki nem tudott jelöltet találni magának. 

Érdekes tapasztalatokkal szolgálhat az is, hogy az adott jelölt kiket tud leginkább megszólítani. Korosztályokat tekintve például kiderül, hogy a 18-39 éves között ő a legnépszerűbb: 

  1. Jakab Péter (21 százalék),
  2. Karácsony Gergely (20 százalék),
  3. Dobrev Klára (12 százalék).

A Medián után a Republikon szerint is a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt a fiatalok körében

Tegnap számoltunk be a Republikon Intézet Fiatalok és politikusok című online konferenciájáról, amelyen közölték a legfrissebb közvélemény-kutatási adataikat. A 18-29 éves korosztályra különösön jellemző, hogy a pártok tekintetében a Jobbik és a Momentum erősen felülprezentált, illetve a fiatalok relatív többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48 százalék), míg csupán harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort miniszterelnökként látni.

A 40-59 évesek között módosul a lista, és a DK-s politikus is képes behozni a fiatalok körében tapasztalható elutasítottságát, azonban a "nagyok" versenyében még mindog csak utolsó.

  1. Karácsony Gergely (21 százalék),
  2. Jakab Péter (19 százalék),
  3. Dobrev Klára (18 százalék).

A Civitas Intézet szerint is Jakab Péter vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyét

A Civitas Intézet legfrissebb, májusi kutatása némileg eltér az eddigi trendektől, ugyanis a Kész Zoltán vezetett közvélemény-kutató stabil fideszes előnyt mutatott ki az ellenzékkel szemben. A teljes népességnél Fidesz-KDNP: 41 százalék, Ellenzéki összefogás: 36 százalék, Egyéb párt: 2 százalék, Bizonytalan: 21 százalék.

A Pulzus szerint a DK továbbra is nyugdíjas korosztályban, a 60 évesnél idősebbek körében hasít.

  1. Dobrev Klára (25 százalék),
  2. Karácsony Gergely (16 százalék),
  3. Jakab Péter (8 százalék).
     

A Republikon felmérése alapján a Jobbik fixen az ellenzék vezető ereje

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Fidesz-KDNP támogatottsága a korábbi csökkenést követően - ugyan kis mértékben - növekedett a teljes népesség, illetve a pártválasztók körében is: jelenleg 32, valamint 47 százalékon áll a Republikon Intézet májusi pártpreferencia-kutatásának elemzése alapján. A Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékot tudhat magáénak, míg a DK 8 és 12 százalékot.