A Republikon felmérése alapján a Jobbik fixen az ellenzék vezető ereje

A Republikon felmérése alapján a Jobbik fixen az ellenzék vezető ereje

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Fidesz-KDNP támogatottsága a korábbi csökkenést követően – ugyan kis mértékben – növekedett a teljes népesség, illetve a pártválasztók körében is: jelenleg 32, valamint 47 százalékon áll a Republikon Intézet májusi pártpreferencia-kutatásának elemzése alapján.

A Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékot tudhat magáénak, míg a DK 8 és 12 százalékot.

A Jobbik 10 és 14 százalék támogatottsággal bír, ezzel májusra stabilan a legnépszerűbb ellenzéki párt címét tudhatja magáénak.

Az MSZP stagnál, a teljes népességben 6, a pártválasztók között 9 százalékos a támogatottsága. A Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk szintén nem változtatott a helyzetén: a Párbeszéd és LMP 1 százalékkal bírnak a teljes népességben, 2 százalékkal a pártválasztók körében.

A Fidesz és a DK gyengült, a Jobbik erősödött - a Republikon szerint Jakab Péter uralja a folyamatokat

A Republikon Intézet Telexen megjelent közvélemény-kutatása is illeszkedik az eddigi kimutatásokhoz, gyengültek a kormánypártok, a Jobbik viszont bővíti a teljes ellenzéki tábort. Márciusban a Fidesz 1 százalékpontos csökkenést könyvelhetett el, így most 29 százalékon áll a teljes népességben, és 45 százalékon a pártválasztók között.

A Mi Hazánk pedig 1 százalékkal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Májusban a Fidesz visszanyert egy újabb százalékpontot, a Republikon elemzése szerint a nyitás játszhatott közre a növekedésben amellett, hogy a DK és a Momentum újra kissé gyengültek. A Jobbik ebben a hónapban nem vesztett.

A Republikon szerint is a Jobbik lett a legnépszerűbb ellenzéki párt

A Fidesz kommunikációja és az oltási kampány úgy tűnik, segített pozitívra fordítani a párt támogatottsági mérlegét, és a Jobbik is enyhén erősödni tudott áprilisban - derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából, amelyet a Telex közölt. Áprilisban a Fidesz támogatottsága a korábban mért csökkenés után most erősödött két százalékponttal a teljes népesség (31%), és egy ponttal a pártválasztók (46%) körében.

Az ellenzéken belüli erőviszonyokról elmondható, azok nagyságrendileg nem sokat változtak, az ellenzéki összefogás támogatottsága pedig összesítve nagyobb a Fidesz-KDNP táboránál. Számszerűsítve a teljes népességben 32-33 százalék, a pártválasztók között pedig 47-50 százalék.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült május 18-24. között nem, életkor, iskolai végzettség, illetve településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Závecz: Tovább erősödött a Jobbik

Ismét növelni tudta támogatottságát a Jobbik az előző hónapokhoz képest: két hónapja 9 százalékon állt, egy hónapja 11 százalékot kapott, míg áprilisban már 12 százalékot, derül ki a Závecz Research legfrissebb, április közvélemény-kutatásából.