A Civitas Intézet szerint is Jakab Péter vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyét

Jakab Péter
Facebook

A Civitas Intézet legfrissebb, májusi kutatása némileg eltér az eddigi trendektől, ugyanis a Kész Zoltán vezetett közvélemény-kutató stabil fideszes előnyt mutatott ki az ellenzékkel szemben. 

A teljes népességnél 

 • Fidesz-KDNP: 41 százalék,
 • Ellenzéki összefogás: 36 százalék,
 • Egyéb párt: 2 százalék,
 • Bizonytalan: 21 százalék.

A biztos szavazóknál sem más a helyzet:

 • Fidesz-KDNP: 53 százalék
 • Ellenzéki összefogás: 45 százalék,
 • Egyéb párt: 2 százalék.

Závecz: a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, az összefogás most legyőzné a Fidesz-KDNP-t

Teljes népességet mérve a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, az összefogás pedig képes lenne megverni a kormánypártokat - áll a 24.hu szerint a ZRI Závecz Research Intézet május közepén végzett közvélemény-kutatásának eredményében. Eszerint tovább tart a Jobbik lendülete, az elmúlt hónapban is egy kicsivel emelkedett a párt támogatottsága a teljes választókorú népességen belül - 12-ről 13 százalékra.

Abban ugyanakkor megegyezik a mérésük a többi intézetével, hogy Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét tartják a legnépszerűbbnek. Igaz, az adatfelvétel időpontjában Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) még nem volt hivatalos jelölt. 

Eszerint:

 1. Jakab Péter (30 százalék), 
 2. Dobrev Klára (25 százalék), 
 3. Karácsony Gergely (20 százalék), 
 4. Márki-Zay Péter (7 százalék),
 5. Fekete-Győr András (6 százalék), 
 6. Pálinkás József (1 százalék).

Medián: most már jelentős előnnyel Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

A HVG360 mutatta be a Medián legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeit, amelyek az ellenzéki érzelmű választók preferenciát mutatja be. Eszerint Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje 25 százalékkal növelte meg a népszerűségi indexét. Amíg februárban 32 százalékon állt, áprilisban már az ellenzéki választók 40 százaléka szeretné azt, hogy Jakab Péter legyen Orbán Viktor kihívója.