Látszatra Putyin is tüntetett Navalnij szabadon engedéséért

Látszatra Putyin is tüntetett Navalnij szabadon engedéséért

Vlagyimir Putyin orosz elnök is tüntetett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szabadon engedéséért kedden Genfben, ám csupán látszatra, mert valójában egy Putyin-álarcos hasonmása vett részt a demonstráción, írja az MTI. Az orosz elnököt egyébként szerdára várják a svájci városba, ahol délután találkozik Joe Biden amerikai elnökkel.

A tüntető félmeztelenül, katonai nadrágban demonstrált, hogy még inkább hasonlítson Putyinra, akiről nyáron készítettek ilyen öltözékű felvételeket. A férfi egy vodkáspalackot tartott a kezében, miközben egy padon üldögélt. Maga mellé tett jól láthatóan egy Novicsok feliratú üveget, utalva arra az idegméregre, amellyel tavaly megmérgezték - feltételezések szerint Putyin utasítására - Navalnijt. A Kreml rendíthetetlenül tagadja, hogy a feltételezésnek lenne valós alapja.

Navalnij jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti Oroszországban. A tüntetők egyebek mellett azt kiabálták: "Putyinmentes Oroszországot!"

A Reuters hírügynökségnek az egyik demonstráló azt mondta, reméli, hogy Biden szembesíti Putyint Navalnij ellen elkövetett jogtalanságaival. Majd így folytatta: "Megértem, hogy a stratégiai kérdések az elsők (a két elnök találkozóján), de ha Biden, vagy más nyugati vezetők nem lépnek fel az emberi jogokért, akkor ki fog?"