Újabb vírusmutációt azonosítottak Indiában: a delta pluszt

india
Fotó: unsplash.com

A koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban, a vírusvariáns a delta plusz nevet kapta - írta hétfőn a The Hindustan Times című napilap alapján az MTI.

Mahárástra négy körzetében, összesen húsz fertőzött szervezetében azonosították a delta plusz mutációt. A tőlük vett mintákat továbbították genetikai szekvenálásra, hogy tanulmányozni tudják a jellemzőit.

Radzses Tome mahárástrai egészségügyi miniszter megerősítette, hogy már megkapta a szekvenálásról szóló jelentést a CSIR-IGIB genetikai intézettől. A jelentést a hétfői szakértői tanácskozáson vitatják meg.

Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított delta nevű vírustörzs mutációja. A delta fertőzőképessége - akárcsak a brit és a brazil mutációé - erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított "eredeti" koronavírusnál.

WHO: a világ 44 országában azonosították a vírus indiai változatát

A világ 44 országában azonosították eddig a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát, közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ezt a vírusvariáns India után a legnagyobb számban Nagy-Britanniában mutatták ki, írja az MTI. A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.