Salamon Gergő: „Ennek az országnak egy erős vidékre volna szüksége”

Salamon Gergő
Salamon Gergő
Salamon Gergő - Facebook

"Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületében is az elvándorlás jelenti a legnagyobb kihívást, ezért is jelenthet változást, hogy a Jobbik Salamon Gergőt indítja az előválasztáson, aki korábban a párt ifjúsági tagozata elnökségének tagja is volt, így nemcsak a térség problémáit ismeri, hanem a fiatalok számára is tud megnyugtató válaszokkal szolgálni. Interjú. 

 

Mi a legfontosabb üzenete az előválasztások előtt a választókörzetében élő választók számára?

Kötelességünk leváltani a Fideszt 2022-ben, amely elsősorban úgy sikerülhet, ha megtaláljuk minden körzetben a legerősebb ellenzéki jelöltet. Ezért fontos, hogy minél többen részt vegyenek az ellenzéki előválasztáson. Egy olyan körzetben indulok, amely legalább 25 évvel le van maradva a nyugati országrésztől. Az alacsonyan tartott bérek és a közutak rendkívül rossz állapota a legnagyobb probléma a környékén. 

 

Hogyan lehet ezt a szinte történelmi lemaradást ledolgozni?

Van 6-7 olyan település, köztük Létavértes vagy Bagamér környéke, ahol helyi torma feldolgozókat kéne csinálni, és akár belföldre akár külföldre értékesíteni a termékeket. Ami rendkívül fontos, hogy komoly problémát okoz a fiatalok elvándorlása. A Jobbik által korábban szorgalmazott bérlakásépítési-program komoly segítséget nyújthatna abban, hogy a fiatalok ne a városokba meneküljenek a lakhatási problémák és a munkalehetőség hiánya miatt.

De szintén komoly probléma, hogy van olyan település, ahova, ha bemegy a mentő, akkor elakad az utcában és be kell tolni. 

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati politika nemcsak az egészségügyet és a gazdaságot, de az önkormányzatokat is megterhelte. Az Ön választókerületében milyen tapasztalatai vannak az önkormányzatok ellehetetlenítésével kapcsolatban?

Ebben a választókerületben többségében fideszes települések vannak, így a kormány azért igyekszik kompenzálni őket. De akadt olyan település itt, ahol a polgármester 12 millió forintért vásárolt szolgálati személyautót. 

A rendkívüli jogrendet követően Hajdúhadház polgármestere 12 millió forintért vesz új autót az önkormányzatnak

A haon.hu írta meg, hogy Hajdúhadház képviselő-testülete korábban három darab személyautó lízingeléséről hozott döntést, majd csütörtökön Csáfordi Dénes városvezető kihangsúlyozta, hogy a több százezer kilométert futott gépkocsikat megtartják, vagyis nem a gépkocsik cseréjéről, hanem az önkormányzat járműparkjának bővítéséről van szó. Mindemellett a járműállományt egy darab szedánnal is bővítik.

A vállalkozások viszont semmilyen segítséget nem kaptak, így a pandémia után rossz anyagi helyzettel rendelkeznek. A kistelepüléseken lévő boltok vagy kisebb szolgáltatások nem kaptak támogatást az államtól, így jelenleg is a túlélésért küzdenek.

Salamon Gergő
Salamon Gergő - Facebook

Ön szerint 2022-ben, a kormányváltás után mi lesz a legfontosabb feladata a kormányváltó erőknek, és Ön milyen feladatban vállalna szerepet?

Mindenképpen szakértői kormányra volna szükség egy ilyen NER-korszak után. Úgy vélem, olyan helyzet állt elő, hogy a politikusoknak egy picit hátrébb kéne állnia és a független szakértőkre kell bíznia a kormányzás egy részét. Az én feladatom az lesz, hogy a helyi embereket képviseljem az Országgyűlésben. Én nem Budapestről akarom megmondani mire van szüksége Hajdú 3-ban, hanem folyamatosan szeretnék kommunikálni az itt élőkkel, ahogyan azt az elmúlt években is tettem.

 

Hogyan vélekedik arról, hogy a Jobbik több fiatal képviselőjelöltet is indít az ellenzéki előválasztáson?

Korábban én magam is a Jobbik Ifjúsági Tagozatának az elnökségi tagja voltam, így jó rálátásom van a hazai ifjúságpolitikára. Nyilván a Jobbik már jó ideje az a párt, amely a felmérések szerint is a leginkább képes megszólítani a fiatalokat. Ami azért is fontos, mert az elmúlt 30 évben nagyon kevés fiatal ment el szavazni. Látjuk, hogy komoly problémákat okoz a falvak elnéptelenedése, hiszen munkalehetőség és lakhatás hiányában a fiatalok a városokba költöznek inkább, ez pedig hosszú távon ahhoz vezet, hogy a falvak kihalnak. Pedig ennek az országnak egy erős vidékre volna szüksége. 

„Az a dolgunk, hogy minél több fiatalt megszólítsunk és minél több fiatalt elvigyünk szavazni."