G7: A kormány a pandémia alatt közel 40 ezer forintot vont el az ellenzéki városok lakóitól

G7: A kormány a pandémia alatt közel 40 ezer forintot vont el az ellenzéki városok lakóitól

A települési önkormányzatok bevételei 2019 és 2021 között előreláthatólag 13 százalékkal csökkennek. A tervek szerint a 2019-ben 2814 milliárd forintos önkormányzati bevételek 2454 milliárd forintra csökkennek, köszönhetően a kormány által a pandémia alatt végrehajtott megszorításoknak - írja a G7.

Mindez azt jelenti, hogy egy magyar állampolgárra nézve évi 36 ezer forinttal költhet kevesebbet az önkormányzat, vagyis 2021-ben a kiadásokra lakosonként 247 ezer forint jut. A lap kiemeli, hogy bár ezek a számok még az önkormányzatok elvonás miatti kompenzálásáról szóló kormánydöntés előtti állapotot mutatják, a május 26-i határozat, miszerint a 25 ezer fő alatti települések teljes egészében megkapják a kieső iparűzési adót sem sokat segített a településeknek.

Az összegekről látszólag hasraütés-szerűen döntött a kormány. A fideszes vezetésű Debrecennek például 2,925 milliárd forint jutott, az ellenzéki Pécsnek 2,05 milliárd, míg a szintén ellenzéki Budapestnek semmi.

A lap ennek kapcsán megnézte a 170 legnagyobb, 10 ezer főnél népesebb hazai település helyzetét, az önkormányzatok év elején jóváhagyott költségvetései alapján.

A kutatásból jól kivehető, hogy a fideszes vezetésű településekre csak az átlagos megszorítás fele jutott, ezeknél 6 százalékkal csökkentek a bevételek, míg az ellenzéki településeknél 11 százalék a visszaesés.

Egy átlagos ellenzéki vezetésű, 10 ezer fő feletti településen 39 ezer, a fideszeseken 15 ezer forinttal, míg a 10 ezer fő alatti településeken 50 ezer forinttal csökkent az önkormányzatok egy lakosra jutó bevétele a 2021-es költségvetési tervezet szerint a 2019-es tervekhez viszonyítva.

Az sem meglepő, hogy a fideszes vezetésű városokban az állami források mértéke változatlan maradt volna ebben az időintervallumban, míg az ellenzéki települések esetében 3 százalékos visszaesésre lehetett számítani. A kistelepülések esetében ez 18 százalék lett volna az állami kompenzáció nélkül.

A 2019-es végleges adatokhoz képest a tervek szerint nemhogy csökkennek, hanem nőnek az önkormányzatok kiadásai, mégpedig a tervek szerint 39 százalékkal. A fideszes települések bátrabban mertek tervezni, náluk 70 százalék a növekedés. Talán ők már az év elején tudták, hogy érkezik majd az állami kompenzáció, és esetleg fejlesztési forrásokra is számíthatnak - írja a lap.

Az új beruházások terén sem túl rózsás a helyzet: összességében 18 százalékos visszaesés várható az eredeti tervek szerint, ami szintén az ellenzéki városokat érinti jobban (az ellenzéki városokban 34, a fideszesekben 11 százalékkal).

2019-hez képest a beruházások és a felújítások elmaradása a költségvetési tervezetek szerint 326 milliárd, ami néhány év alatt ezermilliárdos belső adóssághoz is vezethet.