Bánáti János és Gémesi György is a Pegasus célpontja lett

Bánáti János és Gémesi György is a Pegasus célpontja lett

Nem beszéltem védői titkot telefonban, és az ügyfeleimet is kértem, hogy ne beszéljenek telefonon. Bár őszintén azért, mert azt hittem, az övéket figyelik meg, nem az enyémet

- mondta Bánáti János miután kiderült, hogy az Ügyvédi Kamara elnökének a telefonszáma is szerepelt azon a kiszivárgott listán, amelyet az NSO izraeli kiberbiztonsági cég magyar üzemeltetői - vélhetően valamilyen magyar állami szerv - kiválasztottak megfigyelési célpontként. 

A Direkt36 információi szerint Bánátin kívül még kilenc magyar ügyvédet azonosítottak a célszemélyek között. Büntetőügyekben eljáró védőügyvédeket éppúgy, mint polgári joggal (cég, ingatlan, kártérítés stb.) foglalkozó ügyvédeket.

A lap kiemeli, Bánáti és a többiek annak ellenére válhattak célponttá, hogy az ügyfelekkel való kommunikáció titkossága - az úgynevezett ügyvédi titok - az ügyvédi munka egyik alapintézménye.

Bár nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy politikai okokból irányították rá a Pegasust az érintett ügyvédekre, a szakma képviselőinek több konfliktusuk is volt a kormánnyal az elmúlt években.

A magyar kormány nem reagált érdemben a Pegasus használatáról szóló részletes kérdéssorra, így kifejezetten az ügyvédek esetleges megfigyeléséről szóló kérdésekre sem. Mindössze annyit közöltek a nemzetközi konzorciummal, hogy „nincs tudomásuk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről.

Magyarország jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el

- hangzott a szűkszavú kormányzati válasz a kémbotrányról.

Totális kontroll van, a hatóságok önmérsékletén múlik, hogy meddig terjed a személyiségi jogi védelem

- mondta a Direkt36-nak dr. Hegedűs László ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, aki korábban a kamaránál foglalkozott az ügyvédek megfigyelésének témájával.

Szintén politikai okokat sejt megfigyelése mögött egy másik ügyvéd, aki egy speciális területen dolgozik, ahol ügyfelei nevében magyar állami intézményeket perel komoly összegű kártérítésekért, jórészt sikerrel. Elmondta, hogy 2017 óta több esetben is arra utaló jeleket tapasztalt, hogy telefonját lehallgatják. Másokhoz hasonlóan ő is beszámolt olyan telefonbeszélgetésekről, ahol egyszer csak azt tapasztalta, hogy a beszélgetést elkezdik a legelejétől visszajátszani.

Egy volt magas rangú kémelhárító tiszt pedig arról beszélt, hogy nemzetbiztonsági műveletekben foglalkozásra való tekintet nélkül megfigyelhetnek bárkit. 

Ilyen esetekben az, hogy valaki ügyvéd, nem releváns. De ügyvédet akkor is meg lehet figyelni, ha nem ő az elsődleges célpont, hanem mondjuk annak csak egy közeli kapcsolata

- nyilatkozta a direkt36-nak az egykori titkosszolga hozzátéve, hogy ügyvédeket minden további nélkül be is lehet szervezni informátornak, és a beszervezés kezdetén végzett úgynevezett „megközelítés” során ugyanúgy szoktak titkos megfigyelést használni.

Gémesi György is célpont lett

A Direkt36 megtudta, hogy Gödöllő polgármesterének a telefonszáma is szerepel abban az adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftvercég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának.

Gémesi György a Direkt36-nak felidézte, hogy 2018 decemberében betörtek hozzá. Mindent átkutattak, feltörték a zárakat, kiforgatták a fiókokat, szanaszét hevertek az iratok a földön. Hiába volt azonban jó pár értékes tárgy a házban, mégsem hiányzott szinte semmi.

Csak egy boríték tűnt el, amiben a mindenféle külföldi utakról visszamaradt valuták voltak, meg egy évtizedekkel korábbi vívóversenyen nyert óra

- mondta a lapnak Gémesi György, akinek meggyőződése, a betörések célja hogy kormánykörökből megfélemlítsék, másrészt esetleg az, hogy róla gyűjtsenek kompromittáló anyagokat. Gémesinek ugyanakkor erre bizonyítéka nem volt.