Tavaszi futballrajt az NB1-ben

Szombaton folytatódik az NB1 tavaszi idénye.

A zöld-fehérek csapatánál nagy volt a jövés-menés. Többségében külföldi játékosok váltották egymást. Érkezett a csapathoz fehérorosz, grúz, norvég, szíriai, belga, brazil és ukrán nemzetiségű játékos is. Szerhij Rebrov vezetőedző számára időbe fog telni, mire sikerül ennyi nációból érkező játékost csapattá formálni. A téli felkészülés során akadozott is a játék, mivel a hat mérkőzésen csupán 4 döntetlenre és 2 vereségre futotta. A Ferencváros költött a legtöbbet a téli átigazolási időszakban, mintegy 1,5 millió eurót, ami 480 millió forintnak felel meg.

A bajnoki címvédő székesfehérvári Mol Vidi FC ezzel szemben inkább egykori magyar válogatott játékosokkal erősített. Futács Márkó Horvátországban, míg Elek Ákos Kazahsztánban vált létszámfelettivé. Ellenben a csapattársakkal és az edzővel is rossz kapcsolatot ápoló Stefan Scepovics Lengyelországba távozott.

A dobogó alsó fokán a Debrecen áll. A hajdúsági csapat az elmúlt évtizeddel ellentétben nem volt túlságosan aktív az átigazolási piacon. Az eddig kölcsönben futballozó Pávkovics Bencét igazolták le végleg az Újpest együttesétől 100 ezer euróért (32 millió forintért). A csapat háza táján a legérdekesebb történet talán az volt, hogy először távozott a második számú kapus Tomás Kosicky, aki azt nyilatkozta, hogy még sosem védett olyan gyenge bajnokságban, mint az nb1-ben. Két héttel később aztán váratlanul a Debrecen bejelentette, hogy leigazolta újra Kosicky-t. Nos, ezek után biztos lesz miért magyarázkodnia a szlovák hálóőrnek. Érdekesség, hogy egyedül a hajdúsági együttes nem volt külföldi edzőtáborban a felkészülés során.

A Budapest Honvédnál távozott a védelem oszlopa Baráth Botond az Egyesült Államokba, illetve a korábbi csapatkapitány Hidi Patrik Kazahsztánba. A kispesti csapat is légiósokkal erősített egy grúz és egy belga-algír nemzetiségű játékos személyében. Nem lesz könnyű dolga a Honvédnak ugyanis már a tavaszi első mérkőzésén a Ferencváros ellen lép pályára.

Az ötödik helyen telelő Újpest háza táján sem volt (eddig) nagy mozgás. A lila-fehér csapattól távozott végleg Pávkovics Bence, Mohl Dávid (Haladás) és Cseke Benjamin (Paks). A IV. kerületi csapathoz két játékos érkezett a Haladástól Rácz Barnabás és Kovács Lóránt személyében. A hírek szerint az átigazolási időszak végéig, vagyis február 14-éig, még várható 2-3 érkező az együttesnél. Jó hír a klub számára, hogy a korábbi büntetését eltörölték, így nem lesz zárt kapus a Ferencváros elleni február 9-ei találkozó a Szusza Ferenc stadionban.

A hatodik helyről szintén egy fővárosi együttes, az MTK várhatja a folytatást. A csapatnál nem volt különösebb mozgás a télen, leszámítva, hogy a kék-fehér együttes eladta Schaffer Andrást az olasz Genoa gárdájának 1 millió euróért. A fiatal játékos a héten már be is mutatkozott felkészülési mérkőzésen az olasz klubnál, ráadásul góllal és gólpasszokkal.

A középmezőny hátsó részében a Mezőkövesd, a Paks és a Puskás Akadémia helyezkedik el. A három csapat közül a Paks volt a legaktívabb. A Tolna megyei együtteshez érkezett Zsidai László, Bobál Dávid, Cseke Benjamin és Könyves Norbert is. Egyetlen érzékeny távozójuk, az irányító Bertus Lajos tavasszal már a Mezőkövesd együttesét fogja erősíteni.

A Puskás Akadémia újfent egyetlen játékost sem hozott fel utánpótlásából. Viszont igazoltak egy bolgár és egy szlovák hátvédet, illetve várhatóan távozik az együttestől Jonathan Heris, aki hamarosan a Diósgyőr játékosa lehet. A klubnál egyébként edzőváltás is volt, a korábban az akadémián is dolgozó Benczés Miklós helyét, a magyar származású Radoki János vette át.

A kiesés ellen valószínűleg a Diósgyőr, a Kisvárda és a Szombathelyi Haladás fog küzdeni. A Diósgyőrnél az anyagi problémák miatt nem lesz nagy mozgás, bár várhatóan Jonathan Heris kölcsönben az együttesnél folytathatja. Ellentétben Lipták Zoltánnal, aki a másodosztályú Gyirmóthoz igazolt.

A 20 légióssal rendelkező Kisvárda, a télen is inkább külföldi játékosokkal erősítette meg keretét. A Szabolcs megyei együttes házi gólkirályát első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pest megyei bíróság fogadási csalás gyanújával. A klub sportigazgatója, Révész Attila szerint mivel elsőfokú az ítélet, így a játékos sorsát egyelőre nem érinti az ügy.

A Szombathelyi Haladás együttese főleg rutinos játékosokkal erősített. Leigazolták Mohl Dávidot Újpestről, a korábbi szlovák válogatott játékost, Saláta Kornélt a Slovan Bratislava csapatától, illetve Rui Pedro-t kölcsönvették a Ferencváros együttesétől. A gárdának ettől függetlenül igen nehéz dolga lesz, ha elakarja kerülni a kiesést. Horváth Ferenc a Haladás szakvezetője szerint nem is sikerült megfelelően megerősíteni az együttest, így ő maga is nehéz folytatásra számít.

A tavaszi idény az MTK – Paks találkozóval kezdődik szombaton 14 órakor.