A Fidesz állítólag Trócsányi Lászlóból csinálna Áder Jánost

Trócsányi László
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Trócsányi László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a Reformátusok Szárszói Konferenciájának megnyitóján 2019. augusztus 22-én.
MTI/Máthé Zoltán

Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjául, akinek jövő májusban lejár ötéves megbízatása – értesült a Népszava. A portál információit fideszes politikusok is megerősítették.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy Áder János utódját még a jelenlegi összetételű parlament válassza meg, a hivatalban lévő fideszes államfő mandátuma 2022. május 10-én jár le, de lehetőség van arra, hogy még az országgyűlési választások előtt megszavazzák az utódját. 

Ehhez elsőkörben kétharmad kell, utána elég az egyszerű többség. 

Amúgy Trócsányi László egyszer már nagyot csalódott a Fidesz terveiben, ugyanis végül nem lett belőle EU-biztos. Az EP jogi bizottsága összeférhetetlenség miatt – kétszer is – elutasította jelöltségét, emiatt pedig az EB elnöke, Ursula von der Leyen új biztosjelölt megnevezését kérte.