Igazat adtak az emberre támadó medvének, ezért nem ölik meg

Igazat adtak az emberre támadó medvének, ezért nem ölik meg

Emberre támadt egy barnamedve Szlovéniában, de a hatóságok nem adtak engedélyt a kilövésére, mert szakértők szerint a 30 éves kocogó által az erdőben meglepett nőstény állatnak nem volt más választása, mint szembe menni az emberrel.

Az eset hétfőn történt az ország délnyugati részén fekvő Pivka városka környékén. A medve rátámadt a férfira, aki azonban visszaütött, ezért a ragadozó meghátrált, de aztán visszatért és újra a kocogóra támadt. A férfi kórházba került, de sérülései nem életveszélyesek.

A szlovén erdészeti szolgálat szakértői azt állapították meg, hogy a medvének nem volt lehetősége más irányban kitérni az ember elől, ezért nem javasolták az állat elejtését, így - mint az pénteken ismeretessé vált - a környezetvédelmi minisztérium nem adott ki engedélyt a kilövésére.

Szlovéniában átlagosan évente két medvetámadás történik, nem számítva azokat az eseteket, amikor a medve csak színleli a támadó szándékot, és valójában elijeszteni akarja a közelébe került embert - közölték szakértők.

Az országban 1000 körül lehet a barnamedvék száma. Idén augusztus 11-ig 130 medvét öltek meg emberek, közülük 121-et a kormány engedélyével ejtettek el, kilenc állatot holtan találtak.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a barnamedve-populáció Szlovéniában "kedvező, javuló tendenciával".