A legnagyobb titokban tárgyaltak a tálibok Belgrádban, a szerbek eddig titkolóztak

A legnagyobb titokban tárgyaltak a tálibok Belgrádban, a szerbek eddig titkolóztak

Ivica Dačić, a szerb képviselőház elnöke kijelentette, hogy amíg ő külügyminiszter volt, Belgrád háromszor szervezett béketárgyalásokat Afganisztán hatóságai és a tálibok között. Most, hogy egész Afganisztán tálib kézre került, Dačić felfedte a történteket - számolt be a szabadmagyarszo.com.

„A mai napig nem beszélhettem erről sehol, mert megegyeztünk, hogy titokban tartjuk”

– idézi a portál Dačićot, aki elárulta, hogy afgán kormány tagjai és a tálibok képviselői először 2019-ben tárgyaltak közösen, méghozzá Belgrádban.

„Háromszor tárgyaltak itt, azonban a nagyhatalmak erre azt felelték, hogy ők ezt inkább Katarban, vagy Dohában szervezik majd meg. Láthatjuk ennek az eredményét…”

– kommentálta a volt külügyminiszter.

Jovan Kovačić, az East West Bridge nevű szervezet igazgatója is mesélt az eseményekről.

„A tárgyalásokon nem vettünk részt, mi csupán jó házigazdák voltunk, biztosítottuk a tárgyalások nyugalmát, és hogy minden rendelkezésükre álljon, amire szükségük lehet a tárgyaló feleknek”

– mondta Kovačić és hozzátette, hogy Belgrádot semleges területként választották, és a tárgyalásokon Karim Khalili, Afganisztán volt alelnöke, és

számos olyan tálib képviselő volt jelen, akiket kifejezetten erre az alkalomra való utazás miatt kellett levenni különféle feketelistákról, amelyek korábban tiltották utazásukat.

„Az első alkalmon körülbelül 20 afganisztáni tartomány parancsnoka beszélt Skype-on Ashraf Ghani elnökkel, ekkor iskolák, kórházak építésének terveiről esett szó, ez a beszélgetés majdnem két órán át tartott”

– idézte fel a szabadmagyarszo.com-nak Kovačić.

Gyanús ígéret - A tálibok azt állítják, hogy nem akarnak ellenségeket szerezni maguknak

A tálibok békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében - mondta kedden a radikális iszlamista szervezet szóvivője a tálibok - afganisztáni hatalomátvételük utáni első - sajtótájékoztatóján a fővárosban, Kabulban. "Nem akarunk sem belső, sem külső ellenségeket" - közölte Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő.

A negyedik találkozóra már nem került szó.