Lehúzhatja a rolót a csaló redőnyös

Lehúzhatja a rolót a csaló redőnyös

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a siófoki ügyészség azzal a férfival szemben, aki megrendelésekért pénzt kért ügyfeleitől, de azt nem utalta át a gyártónak – írja az ügyészség honlapja.

A vádlott nyílászárók és redőnyök viszonteladójaként dolgozott, ám súlyos pénzzavarba került: alkalmazottait, szállítóit nem fizette ki, tartozott a NAV-nak is. Ezért úgy döntött, ügyfeleitől fog pénzt kicsalni. A sértett megrendelők nyílászárókat, redőnyöket rendeltek meg tőle, ő pedig a gyártónak leadta a megrendelést, ezek előlegét azonban nem fizette meg. A vádlott az összegek beérkezése után a megrendelt áruk holléte után érdeklődő ügyfelei előtt arra hivatkozott, hogy az írásbeli szerződés szerint a teljesítésre 1 év áll rendelkezésre, ugyanakkor a megrendelések leadásakor az áruk leszállítását még jóval rövidebb határidőre – körülbelül 60 napra – ígérte, illetőleg a nyomozás során megállapítható volt az is, hogy az átvett előlegeket a céljuktól eltérően használta fel.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A férfi összesen hat embert ejtett tévedésbe, akiknek kára 600 ezer és 3,6 millió forint között volt. A vádlott a csalássorozattal több mint 10 millió forintot vágott zsebre. Az ügyészség a vádiratban börtönfokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására, vagyonelkobzás alkalmazására, valamint a sértetteknek okozott kár megtérítésére tett indítványt.