Elhunyt Jean-Paul Belmondo

Elhunyt Jean-Paul Belmondo

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo - közölte a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel

Belmondo az ötevenes évek óta filmezett. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével lett ismert színész. A hatvanas évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet. Ismert volt arról is, hogy a legveszélyesebb akciókat is, személyesen hajtotta végre kaszkadőr nélkül. 

Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is. Az egyik legismertebb filmje Magyarországon a Profi volt. A film csak Franciaországban 5 millió nézőt vonzott a mozikba.

Az évtizedeken át akcióhősként ismert Belmondo hosszú ideje visszautasított minden, akciófilmre szóló újabb ajánlatot, a De Sica-film főszereplőjében azonban magára ismert, ezért vállalta a felkérést. Újra kedvet kapva a filmezéshez, 2013-ban már a Fegyveres banditák című akciófilmet forgatta. A film rendezője a sok közös filmmel ismert Claude Lelouch. 2016-ban Belmondo sokadszor tette tiszteletét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol átvehette az Arany Oroszlán-életműdíjat.

Jean-Paul Belmondo 20 esztendősen, 1953-ban házasodott. Első feleségétől (Elodie Constantin) három gyermeke született: Patricia, Florence és Paul, aki autóversenyző lett. 1965-ben váltak el. Belmondo ekkor került össze Ursula Andress-szel, akit az Egy kínai viszontagságai Kínában forgatásán ismert meg. Őt 1971-ben az olasz Laura Antonellivel váltotta fel, aki az Egy válás meglepetéseiben volt a partnernője. 2002-ben feleségül vette a nála évtizedekkel fiatalabb Nattyt (Nathalie Tardivel), 2003-ban lányuk született, akinek a Stella nevet adták.